Hlavní obsah

Meteorologové opět varovali před ledovkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meteorologové vydali ve čtvrtek další výstrahu. V pátek se podle nich bude v některých oblastech České republiky na silnicích a chodnících tvořit ledovka. Do střední Evropy postupuje od západu teplá fronta, která přinese sněžení, jež bude přecházet ve srážky smíšené a dešťové.

Článek

Na studeném zemském povrchu déšť může namrzat a vytvářet ledovku, uvedli meteorologové. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí od pátečních 03:00 do 13:00 a byla vydána pro Prahu, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Středočeský kraj a Vysočinu.

Řidiči by raději neměli vyjíždět a pokud jim nic jiného nezbude, měli by jezdit s mimořádnou obezřetností.

Sněžení a sněhové přeháňky hlásí meteorologové i na další dny. Koncem týdne se ale prudce ochladí, denní teploty budou pod nulou a noční teploty by příští týden mohly klesnout až na minus 20 stupňů Celsia. Ještě v sobotu by přitom měly být nejvyšší denní teploty až čtyři stupně nad nulou. [celá zpráva]

Meteorologické pojmy
Ledovkasouvislá, zpravidla homogenní průhledná ledová usazenina s hladkým povrchem. Tvoří se zmrznutím přechlazených kapiček mrholení, dešťových kapek na předmětech, jejichž teplota je mírně pod 0 stupňů Celsia.
Námrazav silniční dopravě se pojem námraza používá pro všechny formy ledových usazenin na vozovkách včetně náledí a zmrazků. Může se vyskytovat na el. sloupech, stromech atd. V letecké dopravě se používá několik druhů námrazy, a to podle rychlosti a teploty, při níž vzniká.
Zmrazkytermín používaný pro formu náledí, které vzniká opětovným zmrznutím zcela či částečně roztátého sněhu.
Náledíledová vrstva pokrývající zemi, na rozdíl od ledovky zde na zemi mrznou nepřechlazené dešťové kapky či kapky mrholení. Vzniká, je-li teplota povrchu pod 0 stupňů Celsia.
Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze

Předpověď počasí čtěte zde.

Sněhové zpravodajství čtěte zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám