Hlavní obsah

Vánoce na horách bílé, v nížinách asi blátivé

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Podle posledních předpovědí meteorologů vánoční svátky budou v místech s nadmořskou výškou nad 600 m bílé, pod zřejmě blátivé. A to i přesto, že většinu území nyní pokrývá sníh. Teploty by se v následujících dnech měly pohybovat kolem nuly.

Článek

"Očekáváme totiž v nížinách od středy až do soboty občasný déšť nebo srážky smíšené," řekl Právu v pondělí Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Dodal, že částečné ochlazení přijde až po Vánocích, ale v závěru roku už opět rtuť teploměru půjde nahoru.

Ve středu by mělo být zataženo, sněhové přeháňky nad 400 m nad mořem. Pod tuto hranici by mělo pršet nebo padat déšť se sněhem. Denní teploty budou od -1 do tří stupňů Celsia.

Podobný obrázek bude i ve čtvrtek, kdy sníh na horách a smíšené srážky v nížinách se očekávají místy. Rtuť teploměru v noci poklesne až na -6 a denní teploty zůstanou stejné jako ve středu. V pátek, tedy den před Štědrým dnem, by mělo být zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo déšť se sněhem, v místech nad 600 m nad mořem srážky sněhové. Denní teploty -1 až tři stupně.

Teploty klesnou po Vánocích

"Na Štědrý den a po celé svátky očekáváme oblačno, občas sněžení, v nížinách déšť, který postupně bude přecházet také ve sněžení. Denní teploty budou -1 až 4.

V úterý 27. prosince v noci poklesne teplota až na -8 a přes den bude -5 až 1 st. nad nulou. V závěru roku po krátkém ochlazení 28. a 29. prosince bude opět obleva," řekl Seifert. Dodal, že nejvíce sněhu je na Lysé hoře, a to 140 cm, v Peci pod Sněžkou 80, v Desné 82 a na Vysočině kolem 30 cm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám