Hlavní obsah

Švéda prý na Ruzyni zadržela FBI, nikoliv Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Švédského občana libanonského původu Oussama Kassira zatčeného v neděli na pražském ruzyňském letišti podle jeho slov nezadržela česká policie ale americká FBI přímo v letadle. Dokonce jej i vyslýchala.

Článek

Teprve pak byl předán české policii. "Pokud je v médiích uváděno, že jsem byl zadržen českými policisty, jde o nepravdivou informaci," uvádí  Kassir v prohlášení, které poskytl jeho advokát Jan Červenka.

Policejní prezídium ale stále tvrdí, že muže zadržela během mezipřistání letadla na trase Stockholm - Bejrút v Praze. "Více k tomu nebudeme sdělovat," řekl mluvčí prezidia Pavel Hanták.

Podle Kassira jej v letadle, které stálo na letišit, chytili muži ozbrojení pistolemi a samopaly, mluvili na něj anglicky a dávali najevo svou příslušnost k FBI. Prý mu mířili pistolemi na hlavu.

Náměstek policejního prezidenta Oldřich Martinů řekl, že zásah provedla česká policie, až když muž vystoupil z letadla: "Na palubě letadla jsme nečinili žádné kroky a o zásahu FBI nemáme žádné informace. Osobně o tom ale silně pochybuji."

Velvyslanectví: V ČR je jen jeden pracovník FBI

Pracovník amerického velvyslanectví Jan Krč se této verzi také velmi podivil, podle něj má FBI v České republice pouze jednoho pracovníka. Přiznal, že ten na Švéda na letišti čekal. Že by jich bylo více, je ale nemožné.

Muž byl zadržen na základě mezinárodního zatykače a nyní je v pankrácké věznici, kde ho ve středu navštívili pracovníci švédského velvyslanectví.

Podle advokáta podal Kassir proti vazbě stížnost, bude o ní rozhodovat Vrchní soud v Praze. Američané již poslali diplomatickou cestou žádost, aby zůstal ve vazbě. V nejbližší době odešlou žádost o jeho vydání. V USA je obžalován z toho, že se pokoušel vybudovat teroristický tábor ve státě Oregon. [celá zpráva]

Případné vydání do USA by mohla zkomplikovat případná Kassirova žádost o azyl v ČR. "Není mi známo, že by na mě USA vydaly zatykač nebo že proti mně vedou trestní stíhání," tvrdí Kassir a trvá na své nevině. V minulosti ho sice zadržely švédské orgány kvůli údajnému podílu na terorismu. Vinu mu však prý neprokázaly, a byl proto osvobozen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám