Hlavní obsah

Členem komise k VZP bude i poslanec Kott

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci bez větších problémů v pátek zvolili deset členů vyšetřovací komise k VZP. Mezi poslanci, kteří se budou nucenou správou ve VZP zabývat, jsou i bojovník za tradiční rodinu Jiří Karas (KDU-ČSL) a Petr Kott (za US-DEU), jenž se proslavil svými problémy s alkoholem.

Článek

Sněmovna v příštím týdnu zvolí i šéfa komise. Horkými kandidáty jsou lidovec Josef Janeček a bývalý ministr zdravotnictví Josef Kubinyi. Nelze však vyloučit, že do úterý, kdy se o předsedovi komise pravděpodobně rozhodne, se seznam kandidátů ještě rozroste.

Pro poslance Kotta hlasovalo všech 137 přítomných členů dolní parlamentní komory. Jeho podpora tak byla dokonce vyšší než u Janečka (133 hlasů) či u Kubinyiho (135 hlasů). Poslanci však při volbě pendlovali mezi kuloáry a zasedací místností, je to tedy spíše náhodný jev.

Kandidáti zvoleni bez potíží

Každou ze stran v komisi zastupují dva poslanci. Členy komise VZP se stali občanští demokraté Michal Doktor a Lucie Talmanová, lidovci Jiří Karas a Janeček, komunisté Jiřina Fialová a Ladislav Býček, unionisté Vlastimil Ostrý a Kott a sociální demokrat Kubinyi. Za klub ČSSD je v komisi i Jana Hamplová, která není členkou ČSSD a v příštím roce hodlá kandidovat za hnutí Nezávislí (NEZ).

Komise má sněmovně výsledky své práce předložit do konce dubna příštího roku. Má mimo jiné objasnit, jak a proč vznikl dluh VZP a jaký na tom má podíl vedení pojišťovny. Poslanci mají také zkontrolovat, jak hospodárně si VZP počínala.

Ministr zdravotnictví David Rath uvalil na zadluženou VZP nucenou správu. Ministr a premiér Jiří Paroubek vyzvali ředitelku VZP Jiřinu Musílkovou k rezignaci. Musílková již oznámila, že kvůli tlaku na sebe i své blízké k 1. lednu ve funkci končí. ODS se za Musílkovou postavila. Rath některé politiky ODS obviňuje z toho, že jsou napojeni na finance pojišťovny.

Anketa

Kdo by měl být šéfem komise k VZP?
Jiří Karas (KDU-ČSL)
4,9 %
Petr Kott (za US-DEU)
31,4 %
Jiří Janeček (KDU-ČSL)
5,4 %
Jozef Kubinyi (ČSSD)
22,1 %
Michal Doktor (ODS)
25 %
někdo jiný
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 551 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám