Hlavní obsah

Řidiči na Moravě si oddychli, kalamita skončila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na většině míst Moravy se počasí po středečním nečasu umoudřilo. Jesenicko o půlnoci odvolalo kalamitní stav. Řidiči však stále musejí dávat pozor na nebezpečí padajících stromů, především v horských oblastech Beskyd a Jeseníků.

Článek

Do normálu se po středečním sněhovém přídělu v noci na čtvrtek vrátila situace na silnicích v Olomouckém kraji. "Sníh už jen drobně poletuje a to jen ve vyšších polohách. Jinde vesměs prší.Vozovky jsou nahoře se slabou vrstvou ujetého, nebo rozbředlého sněhu, krytou posypem, od středních poloh dolů pak holé, mokré. Kalamitní stav, který byl včera vyhlášen na Jesenicku, jsme proto o půl noci odvolali," řekl Právu ve čtvrtek ráno dispečer šumperských silničářů Ludvík Kapusta s tím, že silnice jsou na Jesenicku a Šumperku sjízdné. Obdobná situace ji i na dalších místech Olomouckého kraje.

Silničářům z Jesenicka se podařilo přes noc dostatečně ošetřit silnice od středečního přívalu sněhu. O půlnoci proto odvolali stav kalamity. Řidičům ale nadále doporučují opatrnou jízdu. Na mnohých silnicích leží sněhová pokrývka nebo ujetý sníh. Silničáři dále upozorňují, že na vozovky mohou padat větve stromů.

"Na Jesenicku s výjimkou Červenohorského sedla nesněží. Ani na sedle není situace vážná, protože sněžení je jen mírné. Chemicky ošetřované silnice většinou pokrývá slabá vrstva sněhové kaše. Na inertně udržovaných vozovkách leží ujetý sníh krytý posypem," řekl dispečer jesenických silničářů.

Motoristům doporučil, aby v úsecích s ujetým sněhem případně použili sněhové řetězy. Řidiči by si dále měli dávat pozor na větve na silnicích. "Mohou se ulamovat, protože na stromech leží těžký sníh. Na dva spadlé stromky již kolegové narazili," uvedl dispečer.

Na Vsetínsku hrozí padající stromy

Na nebezpečí padajících stromů a místy námrazu stále upozorňují silničáři na Vsetínsku. V horských oblastech Zlínského kraje je na silnicích ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Řidiči by přesto neměli vyjíždět bez zimní výbavy. Ostatní vozovky ošetřované chemicky jsou převážně holé a mokré.

V nejvyšších polohách Vsetínska do půlnoci intenzivně sněžilo. Nejhůře sjízdné jsou vozovky v okolí Horní Bečvy, Pusteven, Soláně a v oblasti Beskyd. "Bohužel tam stále praskaly stromy, silnice nám dokonce blokovalo popadané elektrické vedení. V současné době se to ale zklidnilo," řekl vedoucí operačního střediska silničářů Jaromír Kořistka s tím, že silničáři stále provádí pluhování a posyp.

Po kalamitě, která z noci na středu postihla celý Moravskoslezský kraj, se situace na cestách v regionu vrací do normálu. Všechny silnice jsou v provozu a cesty vyšších tříd jsou převážně holé a mokré. Silničářům se podařilo odstranit také všechny následky kalamity.

Jen na Bruntálsku by si řidiči měli dát pozor na namrzající zbytky vody. Na některých silnicích pak může být ještě nepravidelná vrstva ujetého sněhu. Ve vyšších polohách regionu je třeba počítat s možným rozbředlým sněhem nebo zajetými zbytky.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Jesenicku vyhlásili kalamitní stav

Kalamitní stav vyhlásili kvůli přívalům sněhu ve středu o půl desáté dopoledne na Jesenicku. "Přímo ve městě napadlo přes noc 25 centimetrů, v horských...

Výběr článků

Načítám