Hlavní obsah

Lustrační zákony platí dál, poslanci je nezrušili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lustrační zákony zůstávají nadále v platnosti. Proti jejich zrušení se ve středu vyslovila většina poslanců. Zrušit lustrační zákony chtěli komunisté, pomohli jim ale i někteří sociální demokraté. KSČM se snažila prosadit zrušení lustračních zákonů v rámci pozměňovacích návrhů k antidiskriminačnímu zákonu.

Článek

Pro zrušení lustračních zákonů hlasovalo jen 60 ze 180 přítomných. Komunisté ve Sněmovně disponují 41 poslanci, v hlasování se k nim tedy přidali i někteří sociální demokraté.

Zrušení lustračních zákonů, které znemožňují bývalým spolupracovníkům komunistické Státní bezpečnosti (StB) podílet se na výkonu státní správy, nejvíce podporoval v parlamentní debatě poslanec Zdeněk Jičínský (ČSSD).

"Když se zabýváme antidiskriminačním zákonem, měli bychom diskutovat i o lustračních zákonech, které jsou černou skvrnou na našem právním řádu," mínil Jičínský. Podle něj je platnost lustračních zákonů v přímém rozporu se zákazem diskriminace, bývalí spolupracovníci StB by měli mít stejné šance jako ostatní, tvrdil Jičínský.

Byť komunistické návrhy Sněmovna neschválila, vládní návrh antidiskriminačního zákona, který by měl zajistit rovnost zacházení měl mezi poslanci podporu.

Antidiskriminační zákon vyhovuje poždavkům EU a měl by definovat pojmy jako přímá a nepřímá diskriminace či sexuální obtěžování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám