Hlavní obsah

US-DEU dál povede Pavel Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Pavel Němec na republikovém shromáždění Unie svobody-DEU v sobotu obhájil post předsedy strany. Dostal 102 hlasy. Jeho jediný soupeř Svatopluk Karásek získal 53 hlasy, 7 hlasujících se zdrželo. Unionisté v sobotu rozhodovali o novém stranickém vedení, i když řádný mandát vyprší předsedovi a místopředsedům až příští rok.

Článek

Na úvod republikového shromáždění předseda US-DEU Pavel Němec oznámil, že dává svou funkci k dispozici a bude usilovat o obnovení mandátu. Avizoval to již v předvečer sjezdu a připojili se k němu další členové předsednictva.

"Obnovení mandátu považujeme za východisko ze současné situace různosti názorů v předsednictvu. Jsme připraveni své mandáty obhajovat," uvedli v prohlášení předseda strany Pavel Němec, jeho místopředsedové Karel Kühnl, František Pelc a Ivo Ludvík, šéf poslaneckého klubu Vlastimil Ostrý a zástupce strany v Senátu Vladimír Schovánek

Zbývající člen předsednictva - místopředseda a poslanec US-DEU Svatopluk Karásek - už dříve avizoval, že chce vystřídat Němce v čele strany. Soudí, že ministr spravedlnosti nezvládá řídit stranu a vyvést ji z nynější kritické situace.

"Vítám to jako džentlmenské gesto mých kolegů. Jinak hrozilo nebezpečí, že se situace vyhrotí, což by v adventní době nebylo vhodné," reagoval na zprávu Karásek.

Delegátům republikového shromáždění chce Karásek nabídnout návrat k morálním principům, na nichž Unie svobody na začátku roku 1998 vznikla, lepší komunikaci dovnitř strany i navenek.

"Pavlovi Němcovi k jeho vítězství gratuluji, Unii svobody kondoluji," reagoval Karásek na výsledky hlasování.

Němec přiznal chyby a útočil na Benešovou

Němec v projevu připustil, že jako předseda udělal řadu chyb, především se věnoval se více ministerstvu spravedlnosti než straně. Tvrdě kritizoval bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou, která podle něj šikanovala politiky US-DEU včetně jeho osoby. "Byl to přímý útok na Unii svobody," řekl na adresu Benešové, kterou označil za "mocichtivou domovnici". Jejich vzájemné spory nakonec vyústily v odvolání Benešové.

Připustil, že strana, potýkající se mizivou podporou občanů, je na tom "bledě". Proto je pro vytvoření liberálního projektu menších stran, jehož by se účastnili Evropští demokraté a SNK-sdružení nezávislých. Když se unionisté nejpozději na začátku příštího roku nedohodnou na liberální kandidátce, musí US-DEU do jara podle Němce vybrat silného lídra. Šéf ED Jan Kasl jako host unionistického shromáždění uvedl, že obě strany stojí před dohodou o jedné kandidátce.

Reklama

Výběr článků

Načítám