Hlavní obsah

Cizinci se na policii setkávají se šikanou

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražské oddělení cizinecké policie šikanuje cizince. Při vyřizování dlouhodobého pobytu pracovnice oddělení po cizincích vyžadují některé doklady a potvrzení, které nemají oporu v zákoně, případně poskytují nepravdivé informace. Tvrdí například, že cizinec se může přihlásit k dlouhodobému pobytu jedině do bytu či domu v osobním vlastnictví.

Článek

Stejnou informaci dostal před několika lety i americký přítel a nynější manžel paní Marie, když mu v zaměstnání vyřizovali vízum a dlouhodobý pobyt. S odkazem na požadavky cizinecké policie mu to tvrdila jak personalistka, tak právník, který má v mezinárodní firmě s převahou cizinců tuto agendu dlouhodobě na starosti.

"Divila jsem se, že nemůžu svého přítele přihlásit do svého bytu v soukromém činžovním domě, na který mám řádný dekret a kde bydlím už patnáct let, ale bylo mi řečeno, že to nejde, že mu to takhle v práci řekli," řekla paní Marie Právu. Nakonec proto přítele přihlásili k pobytu jinde.

Když se pak letos v létě vzali, vyrazili na oddělení cizinecké policie na pražském Pankráci požádat pro novomanžela o trvalý pobyt. Do žádosti již uvedli jako místo jeho pobytu manželčin byt.

"Výslovně jsem se ptala, zda tam můžu dát adresu, kde bydlím já, a slečna za přepážkou uvedla, že ano a že nechápe, proč jsme to neudělali už dávno. Dodala sice, že změnu dlouhodobého pobytu musíme jít ještě nahlásit na pracovišti v Olšanské ulici, ujistila mě ale, že bude stačit jen můj dekret na byt," vylíčila žena.

Manželé v rukou majitele domu?

Na Olšanské ale paní u okénka číslo čtyři dekret na byt nestačil. Poslala manžele na katastr nemovitostí pro výpis s tím, že mají o souhlas s ubytováním Američana v manželčině bytě požádat majitele celého domu. "A když jsem se ptala, co když majitel ten souhlas nedá, tak mi řekla, že se prostě přestěhujeme jinam," kroutí paní Marie rozhořčeně hlavou.

Vedoucí cizineckého oddělení na Ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Miloslav Smetana, na jehož stole končí stížnosti na postup všech 78 oddělení cizinecké policie z celé republiky, uvedl, že postup úřednice nebyl správný. "Souhlas vlastníka činžovního domu s tím, že se cizinec může nastěhovat do manželčina bytu, je vyžadován nadbytečně," řekl Smetana Právu. Jak dále upřesnila Smetanova podřízená Iva Hřebíková, dnem sňatku vzniklo manželovi paní Marie právo užívat její nájemní byt ze zákona.

Přímo za nesmyslnou pak Smetana označil informaci o tom, že cizince je možné přihlásit k dlouhodobému pobytu pouze v bytě či domě v osobním vlastnictví. Podle jeho slov se cizinec může přihlásit kamkoliv, kde získá řádné užívací právo, například pokud má podnájemní nebo nájemní smlouvu. "Může se přihlásit i do družstevního nebo obecního bytu či do bytu se soukromým majitelem, pokud s tím souhlasí oprávněný uživatel toho bytu," uvedl Smetana.

Souhlas majitele celého domu podle podle jeho slov není nutný, s výjimkou těch bytových družstev, která si povinný souhlas družstva s přihlášením cizince zakotvila do stanov.

Proč pražské oddělení cizinecké policie přesto postupovalo v případě manžela paní Marie tak, jak postupovalo, nedokázal Smetana vysvětlit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám