Hlavní obsah

Lidovecký místopředseda má přezdívku "kelímek"

Novinky, Pavel Orálek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Před nadcházejícím sjezdem KDU-ČSL stále zůstává tajenkou, kdo bude zvolen do místopředsednických funkcí. Kromě prvního místopředsedy, kterým je a zřejmě i zůstane Jan Kasal, si lidovečtí delegáti zvolí i řadové místopředsedy. Jedním z kandidátů je i bývalý hejtman Pardubického kraje a současný náměstek šéfa regionu Roman Línek.

Článek

Línek, který je již dva roky místopředsedou strany, staví na první místo priorit ochranu rodiny. Tím se nijak neodlišuje od ostatních lidovců, pro které jsou příznačné konzervativní hodnoty. Línek se však na svých webových stránkách snaží o neotřelé komentáře na vlastní adresu.

"Vnitřně jsem nikdy nestavěl na tom, že bych měl působit jako Antonio Banderas nebo Alain Delon či Brad Pitt. Je mi vlastní normálnost a přirozenost," popisuje například Línek svůj vzhled. Línek také informuje zájemce o své přezdívce. "Na vysoké mi říkali Kelímek. Vzniklo to na brigádě na chmelu. Ani nevím proč. Možná ... Línek - kelímek, rýmovalo se to," uvádí náměstek hejtmana Pardubického kraje.

Línek by ze své pozice chtěl přispět k vyššímu akcentu politiky KDU-ČSL na regionální úroveň. "Mělo by se více zdůrazňovat působení radnic a krajů, které mají velkou důvěru občanů," řekl Novinkám Línek.

Línek: KDU-ČSL by se měla více otevřit

Jasným favoritem předsednických voleb a jediným kandidátem na šéfa strany je Miroslav Kalousek, jenž usiluje o čtyřletý mandát, nikoli dvouletý jako doposud. "Kalousek je silná osobnost, která je při určité korekci úspěšně vést KDU-ČSL do voleb," prohlásil o šéfovi lidovců Línek. Kalouskovi by ale podle Línka prospěla větší otevřenost, nebylo by podle něj na škodu "větší rozkročení ve středopravém prostoru".

Línek nedal jednoznačnou odpověď, zda se lidovci po volbách přikloní ke spolupráci s ODS nebo ČSSD. Podle něj nejsou křesťanští demokraté doplňkem ODS či soc. dem., ale svébytnou politickou stranou. "Na krajích se ovšem osvědčily koalice naší strany s ODS," poznamenal. "Na politické mapě je nám geograficky blíže spíše ODS," naznačil možnost povolebního uvažování lidovců Línek.

Soupeřem v boji o čtyři židle řádných místopředsedů mu budou ministři Cyril Svoboda, Libor Ambrozek, Milan Šimonovský, poslankyně Michaela Šojdrová, šéf moravskoslezských lidovců Pavol Lukna a starostka Černošic Helena Langšádlová. Mezi nimi je pouze Cyril Svoboda vnímán jako občasný oponent politiky dua Kalousek-Kasal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám