Hlavní obsah

Paroubek a zdravotní pojišťovny chtějí šetřit

Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD) se ve čtvrtek setkal v budově Úřadu vlády s předsedy správních rad zdravotních pojišťoven. Na schůzce probrali návrhy pojišťoven, jak řešit současný deficit zdravotního pojištění. Ten dosahuje přibližně 10 mld. korun.

Článek

Premiér se se zástupci zdravotních pojišťoven sešel v krátké době již potřetí. Pojišťovny mu navrhly řešení, jak zabránit dalšímu zadlužování v příštím roce. Na setkání byli přítomni také zástupci ministerstva zdravotnictví.

Paroubek: Šetřit se bude hlavně na výdajích

Ve zdravotnictví se musí šetřit všude, hlavně na výdajích. Ty by měly být v příštím roce stejné jako letos, aby se systém dál nezadlužoval. Řekl to novinářům ve čtvrtek premiér Jiří Paroubek po svém jednání se zdravotními pojišťovnami.

Přítomen byl i David Rath, prezident České lékařské komory. Na dotaz, zda je tam už jako budoucí ministr zdravotnictví odpověděl: "Ne. Jsem tu jako expert vlády na zdravotnictví." V příštím roce bude provedena kontrola kvality poskytovaných služeb zdravotnickými zařízeními. To zařízení, které určité kvality nedosáhne, nedostane smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Předpokládá se, že to bude asi pět procent zařízení.

Velké úspory mají být v lécích. "Myslím, že výdaje na ně by měly být asi takové, jako v roce letošním nebo v roce loňském. To znamená velké úspory," prohlásil premiér Paroubek. V praxi by to vypadalo tak, že zdravotnická zařízení včetně nemocnic dostanou limity spotřeby léků ve finančním objemu a ty nesmí překročit. Rath řekl, že to povede k racionálnější léčbě  a uvážlivějšímu vynakládání léků. Hlavním kritériem při šetření s léky ale zůstává, že pacient nesmí být poškozen a musí dostat léčbu, která plně odpovídá jeho nemoci.

Pojišťovny se s premiérem dokáží shodnout

Bodů, ve kterých spolu souhlasí předseda vlády i pojišťovny, je hned několik. "Již na minulém jednání byla shoda, že celkové náklady pojišťoven na zdravotní péči v příštím roce zůstanou na úrovni letošních. Nepřekročí 172 miliard, což zabezpečí vyrovnanou bilanci výdajů a příjmů," řekl výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Další shoda panuje v otázce vydání úhradové vyhlášky. Tu vydává ministerstvo zdravotnictví a nařizuje tak pojišťovnám, kolik mají platit za péči o pacienty. Ministr a zástupci pojišťoven jsou za jedno, že tato vyhláška by příští rok vydána být neměla. Dosavadní vyhlášky totiž způsobovaly, že pojišťovny musely platit více, než ve skutečnosti na pojistném vybraly. Podle lékařů to tak způsobilo, že dostávají peníze se zpožděním a dluh pojištění tak roste.

Vláda pojišťovnám pomůže

Pomoc pojišťovnám ve výši 3,8 miliardy korun již vláda schválila. Tyto peníze by měly pomoci ke stabilizaci zdravotnických zařízení. Stát také zvýší platby za děti, důchodce a státní pojištěnce a to o 2,4 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám