Hlavní obsah

ODS vyzvala k předčasným volbám, Paroubek navrhuje březen

Právo, Novinky, Lukáš Bek, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Grémium ODS vyzvalo v neděli premiéra Jiřího Paroubka k předčasným volbám. Premiér by je měl umožnit tím, že by v pondělí podal demisi prezidentu Klausovi a volby by se podle ODS mohly konat do konce roku. Paroubek by chtěl volby až v únoru nebo březnu.

Článek

Premiér Jiří Paroubek si o tuto výzvu sám řekl, když v sobotu na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD prohlásil, že se nebude bránit předčasným volbám, jestliže ho k nim vyzvou KDU-ČSL a ODS. [celá zpráva]

"Uvažuji o předčasných volbách v únoru, v březnu. Rozhodně nepodám demisi dříve, než bude schválen státní rozpočet," řekl pak v neděli po výzvě ODS.

Paroubek odmítá volby v prosinci

"Tohle je úsměvná výzva, ukazuje brutalitu politiky ODS, pokud budeme krátit volební období, tak za předpokladu že neuvrhneme zemi do nestability. V polovině prosince má být schvalován rozpočet na příští rok, pokud bychom v té době měli mít volby , a po volbách se bude utvářet parlament konstituovat se Sněmovna, pak se rozpočet bude probírat bůhví kdy. To bychom poškodili všechny strany. Budeme se řídit podle státního rozpočtu," uvedl premiér v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Paroubek však předčasné volby nevylučuje. V ČT  řekl: "Nemám s tím problém. Já si umím představit, že pokud všechny politické strany začnou seriózně jednat o zkrácení volebního období, tak by to v rámci legislativního procesu nemělo trvat déle než šest týdnů Můžeme se domluvit, že předčasné volby mohou být v únoru nebo březnu."

KSČM a US-DEU předčasné volby nechtějí

Předseda US-DEU Pavel Němec i šéf poslaneckého klubu KSČM Vojtěch Filip se staví proti předčasným volbám. Zejména jim vadí návrh ODS. "Považuji návrh ODS za výsměch ústavě," řekl Němec a Filip použil skoro stejná slova s tím, že je to "nejméně vhodný postup".

Filip má strach, že některé zákony nebudou přijaty. Jde mu především o zákon o majetkových přiznáních. 

Němec kritizuje Paroubkovu razantnost

Vyhlášení předčasných voleb podle Němce "bude paralyzovat funkci vlády". Všichni se totiž už v tu cvhíli soustředí na volby. Měl i výhrady k razantnosti Paroubkových tvrzení: "Nejsme ministry a předsedy stran, abychom ukazovali, jaký máme slovník, ale abychom spravovali Českou republiku. Jsem pro to, abychom si ve vládní koalici  o všem popovídali u kulatého stolu."

Kalousek chce schůzku předsedů, premiér je proti

V Nedělní partii Primy se Miroslav Kalousek k otázce předčasných voleb přímo nevyjádřil: Řekl jsem už dříve, že začít mluvit o předčasných volbách je nešťastné." Protože však o víkendu podle něj padlo hodně silných vyjádření, Kalousek přišel s návrhem schůzky: "Požádal jsem předsedy koaličních stan pana Němce a pana Sobotku, abychom si vyjasnili tyto výroky." Účast premiéra odmítl: "Paroubek při vší úctě není předseda koalice, ale předseda vlády."

Paroubka však návrh schůzky, které by se neúčastnil, v Otázkách popudil: "Kalousek nám nebude říkat, koho máme posílat na jednáni. Rozhodneme o formátu schůzky i o tom, je-li nutná."

Paroubek: otázku voleb lze spojit s klíčovými zákony

Paroubek však nevyloučil možnost dohody s ODS a současně řekl: "Některé zákony můžeme spojit s otázkou voleb, třeba zákoník práce, který bude odpovídat 21. století. Tyto zákony by nebylo špatné takto spojit, v trajektorii vzrůstu (popularity ČSSD) by to bylo prospěšné."

Tlustý: asi má strach z Unipetrolu

Mirek Topolánek na páteční útoky reagoval výrokem, že Paroubek se choval jako hulvát, "naštval i jeho ženu" a je hysterický.

Poslanec Vlastimil Tlustý (ODS) prohlásil, že Paroubek má asi strach z vyšetřování kauzy Unipetrol a chce aby volby byly dříve, než skončí. Šéf lidovců Miroslav Kalousek řekl, že se nenechá vyprovokovat k hloupým výrokům a také zmínil, že ČSSD je asi vyděšena z aféry Unipetrol.

Anketa

Jakému termínu předčasných voleb dáváte přednost?
Prosincovému dle návrhu ODS
43,7 %
Březnovému podle Paroubka
3 %
Upřednostňuji řádný termín v červnu
53,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3487 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám