Hlavní obsah

Počet zubařů bude řešit meziresortní komise

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek podpořil v pondělí argumenty prezidenta České stomatologické komory Jiřího Pekárka a zasadí se o to, aby zubařů bylo víc. Do dvou až tří týdnů vznikne meziresortní komise ze zástupců ministerstev zdravotnictví, školství, financí, dále lékařských fakult a České stomatologické komory, která navrhne opatření pro vládu.

Článek

"Je to velký pokrok. Dlouho jsme po řešení nedobré situace o počtu zubních lékařů volali," řekl Právu po jednání s premiérem Pekárek.

Premiér Paroubek uvedl, že "komise prošetří, jaká jsou skutečná čísla o počtech zubních lékařů a kolik se skutečně přijímá studentů stomatologických fakult". Zároveň se premiér zasadí o to, aby vznikl preventivní program ochrany zubní péče, který v České republice chybí.

Podle údajů komory v současné době působí v České republice asi 7000 zubařů, a na jednoho z nich připadá zhruba 1500 pacientů. Ročně vychází z lékařských fakult kolem stovky nových zubařů, a pokud se počty nenavýší, bude v Česku za 15 let jen zhruba polovina zubařů, a na jednoho připadne 2700 pacientů.

"To je neúnosné, protože by se zhoršila dostupnost zdravotní péče pro občany, a proto tolik bijeme na poplach," řekl Pekárek.

Podle premiéra bylo v posledních dvou letech přijato na stomatologické fakulty asi 400 zubařů, a pokud by všichni dokončili studium, pak by tento nastoupený trend plně stačil a nemuseli bychom se obávat o zhoršení dostupnosti péče.

Právě nově utvořená komise by měla tato čísla prověřit a připravit další opatření ke zlepšení zubní péče v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám