Hlavní obsah

Spory o peníze ve zdravotnictví neberou konce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová by se v úterý měla sejít s premiérem Jiřím Paroubkem. Probrat by s ním měla neutěšenou ekonomickou situaci zdravotnictví a zároveň deset bodů, které navrhuje ke stabilizaci systému. "S těmito body nemůžeme souhlasit, jsou pro nás nepřijatelné," řekl novinářům v pondělí Jiří Bek, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Článek

Spor je o peníze. Česká lékařská komora tvrdí, že zdravotní pojišťovny je zadržují a nevyplácejí tak jak by mohly za zdravotní péči.

Naopak zdravotní pojišťovny tvrdí, že je možné rozdělit pouze balík, který se vybere na zdravotní pojištění a pokud budou lékaři své požadavky na peníze neustále stupňovat, systém zdravotního pojištění se bude výrazně zadlužovat a na konci příštího roku dosáhne 22,5 miliard, což by bylo o sto procent víc než se očekává letos.

Nepopulární opatření

"Matematika je naprosto jednoduchá," říká viceprezident uvedeného svazu Vladimír Kothera. Předpokládáme v příštím roce, že příjmy na zdravotní pojištění budou vyšší o šest procent než letos. Dohodlo se, že z tohoto navýšení tři procenta se dají do plateb za zdravotní péči a tři procenta na oddlužení systému. Když se toto udělá, pak bude ztráta na konci roku 2006 14,5 miliardy korun. Aby byla nižší, k tomu je zapotřebí: zmrazit ceny léků, přehodnotit náklady na zdravotnický materiál, redukovat síť zdravotnických zařízení.

"Pokud se tato opatření udělají, může systém být na konci roku 2006 zadlužen částkou devět miliard korun. Když se neudělá nic a bude se postupovat v platbách tak jako dosud, bude ztráta 22,5 miliardy. Je jasné, že zvýšení platů lékařů v příštím roce nemůže přicházet v úvahu," řekl Kothera.

Shoda analytické komise

Zdravotní pojišťovny bijí na poplach a vyzývají lékaře k uvážlivosti. "K těmto číslům došla analytická komise složená ze zástupců některých zdravotníků a zdravotních pojišťoven. Je to poprvé, co se na číslech shodli. Nyní analýzu předáme ministryni Emmerové a věříme, že při dalším rozhodování z ní bude vycházet," řekl Bek.

"Paní ministryně dosud analýzu nemá. Až ji bude mít, pak se k ní vyjádří," řekla Právu týž den mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Kocová.

Zdá se, že spor o peníze ve zdravotnictví mezi lékaři a pojišťovnami bude muset vyřešit premiér Jiří Paroubek. Jeho dnešní schůzka s ministryní Emmerovou by k tomu mohla hodně napovědět.

Reklama

Výběr článků

Načítám