Hlavní obsah

Bublan se chystá na boj s teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V boji proti terorismu chce ministr vnitra František Bublan přitvrdit. A případné větší pravomoci bezpečnostních složek včetně policie se dotknou všech. Opět je zde otázka: Svoboda nebo bezpečí? Ministr sází na to druhé. Obává se totiž, že by se Česká republika v budoucnu mohla stát logistickým centrem pro teroristické skupiny.

Článek

Zároveň ale říká, že v současné době této hrozbě nic nenasvědčuje. S touto obavou vystoupil v úterý na zasedání Bezpečnostní rady státu. "Apeloval jsem na to, abychom nezůstávali pozadu v některých oprávněních pro zpravodajské služby a policii, protože bychom se mohli stát v budoucnu logistickým územím pro teroristy," uvedl.

Podle Bublana by zpravodajské služby měly mít napříště na základě příslušných zákonů například právo vypnout sítě telekomunikačních operátorů, přístup do jejich databáze hovorů a SMS zpráv či snadnější kontrolu nad bankovními účty a cennými papíry.

"Nyní se tyto informace získávají velice těžko a většinou až v případě zahájení trestního řízení," řekl ministr. S podobnými opatřeními podle něj po nedávných teroristických útocích počítá celá Evropská unie.

Kdo uhradí škody?

Čeští telekomunikační operátoři nejsou z takových plánů nadšeni. Zajímá je, zda by jim někdo uhradil ušlé příjmy, či zda by opatření nešlo zneužít v konkurenčním boji.

Politici jsou vstřícnější. Každá z politických stran má ale jinou představu, jak by podobné opatření mělo být ukotveno v zákoně a za jakých podmínek by se k němu mohlo sáhnout.

Ministr vnitra chce na jednom z příštích zasedání vlády znovu předložit národní akční plán boje proti terorismu, který od útoků v Londýně aktualizuje.

Česká republika posílila bezpečnostních opatření, mezi něž patří zdvojnásobení počtu policistů na některých citlivých místech. Přijaté kroky zůstanou podle ministra vnitra zatím v platnosti, čeká se totiž na výsledky britského vyšetřování. [celá zpráva]

Anketa

Jste pro zvýšení pravomocí bezpečnostních složek kvůli terorismu?
Ano
35,1 %
Ne
64,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 97 čtenářů.

Reklama

Související články

Policie je v pohotovosti nejen v Praze

Od čtvrtka posílí policejní hlídky v metru, na železnici, u obchodních domů a u významných budov. Pod větší ochranou bude také Rádio Svobodná Evropa....

Výběr článků

Načítám