Hlavní obsah

Paroubek: Prezident nepochopil podstatu návrhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda Jiřího Paroubka navrhla morálně ocenit sudetské antifašisty, kteří se aktivně podíleli na boji proti režimu Adolfa Hitlera za druhé světové války. Tento návrh prezident Václav Klaus označil za mimořádně nešťastný a pro Českou republiku velmi nebezpečný. Premiér ve středu v tiskovém prohlášení uvedl, že ze strany prezidenta došlo k nepochopení podstaty návrhu.

Článek

Na návrh vlády odškodnit sudetské antifašisty reagoval prezident Václav Klaus v Mf Dnes. Uvedl, že se jedná o další krok premiéra jak získat " rychlou popularitu u některých zahraničních partnerů." Krok premiéra Klaus dále označil za neuvážený a zbrklý, který může Českou republiku poškodit.

Premiér na výroky Václava Klause ve středu odpověděl v tiskovém prohlášení, ve kterém uvádí, že vše je pouze ve stádiu návrhu. Prezidentovi však vadí, že s ním tento zásadní návrh nikdo nekonzultoval. Je totiž přesvědčen, že se jedná o problém, který "daleko překračuje jak časový, tak politický mandát této vlády."

Paroubek je přesvědčen, že prezident nepochopil podstatu návrhu, o kterém je podle něj nutné ještě jednat s představiteli Slovenska, Polska a Slovinska a se zástupci politických stran v ČR. "Kromě prezidenta České republiky (a ODS) se proti tomuto záměru českého premiéra postavil také Sudetoněmecký landsmanšaft v Rakousku," uvedla v prohlášení mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Například slovenský premiér Mikuláš Dzurinda již dal najevo, že se mu záměr příliš nezamlouvá, podotýká ČTK. Paroubek se jeho postoji nediví: "Kdyby se mne někdo zeptal, zda i já chystám omluvu sudetským Němcům, odpověděl bych, že ne," uvedl. Zdůraznil přitom znovu, že cílem jeho iniciativy je gesto usmíření vůči sudetoněmeckým antifašistům, kteří se začátkem války vystoupili proti rozbití tehdejšího Československa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám