Hlavní obsah

Policejní prezídium se bojí odchodu 30 tisíc policistů

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní prezídium se bojí, že do konce roku odejde ze služby až 30 tisíc policistů. Pokud se tak stane, pak podle názoru prezídia příští rok nebude policie schopna plnit bezpečnostní úkoly v boji proti zločinu. Důvodem uvažovaného odchodu tolika policistů jsou zvěsti o tom, že vláda připravuje novou zákonnou úpravu, která zruší odchodné a výsluhové nároky.

Článek

Situace je tak vážná, že ministr vnitra František Bublan v pondělí oslovil policisty otevřeným dopisem. "Nechápu, kdo a proč šíří naprosto nepravdivou fámu, že vláda připravuje zákon či nařízení, kterým zruší odchodné a výsluhové nároky. Tyto zcela lživé informace možná způsobují vaše váhání a úvahy o odchodu z řad Policie České republiky," uvádí Bublan v otevřeném dopise.

Bublan označuje za příčinu odchodů pocit nejistoty policistů daný odložením účinnosti zákona o služebním poměru, který zajišťoval "zasloužené finanční náležitosti policistů".

Mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová k tomu Právu řekla: "Do konce května má na základě žádosti odejít okolo tisíce policistů. Obáváme se, že fáma může vyvolat masový odchod. To by ze sboru mohlo odejít 20 až 30 tisíc policistů, kteří odsloužili 10 až 20 let."

Poslanci obavy většinou nesdílejí

Obavy ministra Bublana a policejního prezidia až na výjimky nesdílejí poslanci sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost (VOB).

Poslanec Radim Turek (ČSSD) nicméně připouští, že by taková situace nastat mohla. "V úterý na jednání poslaneckého klubu chci tuto otázku otevřít. Ze setkání s policisty vím, že fáma o zrušení odchodného a výsluhových nároků má zdroj v chování ODS. Zákon o služebním poměru část poslanců na čele s Ivanem Langerem původně podpořila. Jiná skupina poslanců ODS teď prosazuje novelu, která vyvolává nejistotu v policii. Zasloužilo se o to i vystupování předsedy KDU-ČSL poslance Miroslava Kalouska a odkládání platnosti zákona o služebním poměru a prakticky shození zákona ze stolu," míní Turek.

Předseda VOB Jan Vidím (ODS) označil za viníka hrozící kritické situace policejní prezídium. "Ti, kdo šli k policii, aby po deseti či patnácti letech odešli s odchodným, odejdou stejně. Na tom se nedá nic změnit. Odchod tisíce nebo dvou tisíc policistů není nic dramatického. Má-li policejní prezídium obavy z odchodu 20 nebo 30 tisíc policistů, pak je to důsledek chybné práce policejního prezídia," řekl Vidím.

Poslanec Pavel Severa (KDU-ČSL) tvrdí, že zrušení odchodného a výsluhových nároků nikdo nežádá. Problém je jen otázka výše. "Dali jsme ministrovi vnitra návrhy, aby byly vytvořeny podmínky, které budou motivovat policisty, aby zůstali ve službě. Aby jejich motivem nebylo odchodné a výsluhy, nýbrž aby byli dobře placeni za práci. Nevím, že by ministr Bublan na naše návrhy reagoval. Chová se váhavě. Právě to vede k nejistotě policistů," odpověděl na dotazy Práva Severa..

Poslanec Václav Frank ( KSČM) za možný zdroj fám označil připomínky k novele zákona o služebním poměru, které kolují v průběhu režimu připomínkového řízení.

Podle poslance Roberta Vokáče (VOB, US-DEU) se nemá politickým turbulencím minulých týdnů nasazovat koruna v podobě fám o znepokojení v řadách ozbrojených složek. "Bude jistě velice účelné, abychom se na úrovni sněmovny a zejména VOB intenzívně začali znovu zabývat všemi v minulosti předloženými zákony, které se týkají této problematiky. A nejpozději na podzim udělali smírčí a kompromisní řešení, které bude vyhovovat všem," míní Vokáč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám