Hlavní obsah

Dravci letos nelovili bažanty, ale hraboše

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charvátská Nová Ves

Myslivci z břeclavské části Charvátská Nová Ves se o víkendu vydali na obchůzku svého revíru. Vyrážejí celý rok, v zimě s krmením, v létě s vodou, v sobotu ale s sebou vzali flinty. Měli totiž hon. Úspěšný, bažantů letos přibylo.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Na honu loví myslivci především bažantí kohouty.

Článek

„Proti předchozím rokům při kontrole revíru pozorujeme zlepšení. Stavy zvěře, tedy bažantů i zajíců, se zvýšily,“ řekl už před honem předseda pořádajícího mysliveckého sdružení v Charvátské Nové Vsi Jiří Mach.

Sedm desítek myslivců a pomocníků se poté vydalo na akci, která měla očekávání potvrdit. Část revíru myslivců se přitom mění, některými místy, kde před lety ještě procházeli, by se dnes dostali jen na člunu. U zmíněné části Břeclavi postupně vznikají nové vodní plochy po těžbě štěrkopísku.

Proti předchozím rokům při kontrole revíru pozorujeme zlepšení
Jiří Mach, myslivec

Také proto byly úlovkem myslivců i divoké kachny. A více než stovka bažantů, což jen potvrdilo slova o zlepšující se situaci v honitbě.

„Za zvýšením stavů je likvidace škodné. Daří se snižovat stavy divokých prasat a střílíme taky lišky. Myslím, že letos nám trochu paradoxně pomohli i přemnožení hraboši. Při jejich velkém počtu měli různí predátoři snadno dostupnou kořist, a nepadlo proto za oběť tolik bažantích kuřat a dalších mláďat,“ dodal Mach.

Na zajíce dotaci

Myslivci se o zvěř ve svém revíru pochopitelně průběžně starají. V zimě přikrmují, v suchých letních vedrech zajíždí k napáječkám s hektolitry vody.

„Kromě toho vypouštíme zvěř do přírody. Bažanty si k tomu odchováváme, zajíce nakupujeme. Dokonce lze na jejich pořízení použít dotaci. S podmínkou, že se pět let nebudou zajíci lovit, ale to není problém, my je nelovíme už dvacet let,“ dodal Mach.

Havířovští zemědělci vymysleli nový přístroj na hraboše

Domácí

Podle myslivce je hon vlastně jedinou odměnou za celoroční práci. Představa, že myslivci celý rok nedělají nic, jen chodí s flintou střílet, nemá nic společného s realitou. Myslivost je o vztahu k přírodě, pomoci zvěři přežít, a to musí být srdeční záležitost.

I proto třeba platil zákaz střílet na bažantí slepice či zajíce. Povolení znělo střílet bažantí kohouty, kachny, případně divočáky a škodnou, tedy lišky.

Reklama

Výběr článků

Načítám