Hlavní obsah

Podle Babiše je třeba dostavět jaderné bloky i za cenu porušení evropského práva

I za cenu porušení evropského práva by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla Česká republika postavit nové bloky ve stávajících jaderných elektrárnách v Dukovanech a Temelíně. Babiš to ve středu uvedl na jednání výboru pro evropské záležitosti.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Temelínská jaderná elektrárna.

Článek

„U jádra jsme zaspali dobu. Temelín už jsme mohli stavět,“ řekl Babiš. „My to musíme prosadit. I kdybychom měli porušit evropské právo. Bezpečnost energetická je pro nás priorita,“ doplnil.

Podle Babiše je nutné na evropských jednáních v souvislosti s klimatickou politikou zdůrazňovat, že jaderná energetika je čistý zdroj. Problematickou nicméně zůstává otázka trvalého uložení vyhořelého jaderného paliva.

Horní a Dolní Rakousy proti jaderným plánům ČR

Evropa

Babiš připomněl, že Francie v současnosti získává z jádra zhruba 70 procent své elektrické energie. Prezident Emmanuel Macron nicméně slíbil snížit podíl jaderné energetiky na celkové výrobě do roku 2035 na 50 procent.

Snižovat emise, ale nepoškodit průmysl

Premiér ve středu také uvedl, že Česko bude v rámci jednání o víceletém finančním rámci Evropské unie na roky 2021 až 2027 a o klimatickém balíčku prosazovat, aby získalo finanční kompenzace za dosažení uhlíkové neutrality. Podle něj je nutné snižovat emise oxidu uhličitého takovým způsobem, aby to nepoškodilo český průmysl. Zároveň ale Babiš zdůraznil, že Česko plní své mezinárodní závazky, které ohledně snižování emisí přijalo.

Argument o „zaspání“ použil Babiš i v úterý, když na setkání ke 100. výročí generálního štábu mluvil o potřebě zbrojit. Tehdy tvrdil, že zaspala armáda. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám