Hlavní obsah

Česká národní banka se otevřela veřejnosti. Má druhou největší zlatou minci na světě

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po třech letech uspořádala Česká národní banka (ČNB) den otevřených dveří, a to v rámci letošních oslav 100. výročí zavedení československé koruny. Návštěvníci mají od devíti hodin až do šesti do večera možnost prohlédnout si celou budovu, kde je zaměstnáno 1400 lidí. Největším lákadlem je kancelář guvernéra Jiřího Rusnoka, zlatá stotřicetikilová mince či bývalý trezor. Podívejte se na reportáž.

Česká národní banka pozvala veřejnost na návštěvu. K vidění je kancelář guvernéra, bývalý trezor nebo 2. největší zlatá mince na světěVideo: Novinky

 
Článek

Návštěvníci se seznámí s činnostmi všech sekcí a samostatných odborů, tedy nejen těch, které zajišťují klíčové úkoly ČNB, jako jsou sekce měnová, peněžní, finanční stability či dohledu nad finančním trhem, ale také útvarů, které zajišťují hladký chod centrální banky.

Kancelář guvernéra

Prohlídka provádí zájemce místy, kde se odehrávají nejzásadnější rozhodnutí bankéřů. Návštěvníci tak mohou výjimečně navštívit zasedací místnost bankovní rady, v níž se rozhoduje o měnové politice, a také nahlédnout do pracovny guvernéra.

Foto: Novinky

Do jednací místnosti nesmí na jednání nikdo přinést mobilní telefon.

„Tyto prostory se nacházejí ve druhém patře. Do zasedací místnosti musejí vždy všichni přijít bez mobilního telefonu. Pokud ho nenechají v kanceláři, mají k dispozici bezpečnostní schránky vedle dveří. Ty jsou navíc dvojité, aby žádné slovo neproniklo ven,“ řekla Novinkám mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Dodala, že všichni mají určená svá místa a jednání se nahrává, načež je zapisovatelka přepíše a archivuje.

Trezor a zlato

Hosté se během prohlídky mohou seznámit mimo jiné i s fungováním peněžního oběhu a platebního styku. V expozici, která je umístěna v prostorách původního trezoru, mají možnost projít si výstavu Lidé a peníze, kde se dozvědí vše o historii peněz až do současnosti. Mohou si zde rovněž potěžkat zlatou cihlu, která váží 12,6 kilogramu.

Foto: Novinky

Zlatá cihla váží necelých 13 kilogramů.

„Do trezoru na expozici je možnost se dostat i v normální dny, ale pouze na rezervace,“ doplnila mluvčí.

Na stejném místě se obvykle také nachází druhá největší zlatá mince v nominální hodnotě 100 milionů korun, avšak pro tento den byla umístěna v malém sále v prvním patře.

V předsálí se promítá film s názvem Česká vysokohmotnostní mince, který dokumentuje její výrobu. Ve velkém sále probíhá prezentace Státní tiskárny cenin, která tiskne mimo jiné i korunové bankovky, a České mincovny, jež razí české oběžné mince.

Den otevřených dveří je určen také pro malé návštěvníky, pro které je připravena dětská linka. Ta formou zábavného komiksu vysvětluje úkoly ČNB. Pro děti jsou připraveny i hry vztahující se mimo jiné k naší měně.

Foto: Novinky

ČNB otevírá své dveře veřejnosti jednou za tři roky.

Od svého vzniku v roce 1993 pořádá centrální banka den otevřených dveří již posedmé. Naposledy ji zájemci mohli takto navštívit v roce 2016, kdy budovou prošlo téměř šest tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám