Hlavní obsah

ČSSD chce řešit zdravotnictví? Pokus o vtip nebo drzost, zlobí se Babiš

Praha

ČSSD chce v pondělí na koaliční radě s hnutím ANO řešit situaci ve zdravotnictví. Podle sociálních demokratů je kvůli podfinancování ohrožena kvalita péče. Premiér Andrej Babiš (ANO) to označil za pokus o vtip nebo za drzost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (vlevo) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba ANO)

Článek

„Nechápu, proč to dávají na koaliční radu. Je to asi pokus o vtip nebo drzost,“ prohlásil Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády.

„Pokud si pamatujete, tak jsem byl ministr financí a měl jsem tam poradce, a ten se jmenoval Adam Vojtěch, a společně jsme psali panu Němečkovi,“ vzpomínal premiér a někdejšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) nařkl z netransparentních výběrových řízení a „podivných zakázek“.

Jsou jako odboráři, prohlásil Babiš

Platy ve zdravotnictví podle Babiše rostou nejrychleji ze všech segmentů ekonomiky. „Čísla jsou jasná. Těšíme se, že ukážeme, co měli oni (ČSSD), a co máme my. Není velký rozdíl mezi odboráři a ČSSD,“ dodal Babiš.

Podle sociálních demokratů je kvůli podfinancování zdravotnictví ohrožena kvalita péče. „Nechceme, aby se prodlužovaly čekací lhůty na vyšetření, aby lékaři a sestry pracovali přetížení. Chceme od pana ministra (Adama Vojtěcha, za ANO) slyšet, jak tu situaci bude řešit,“ uvedl šéf ČSSD Jan Hamáček.

Expertka ČSSD na zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová novinářům řekla, že debata by se měla týkat především základního fondu zdravotních pojišťoven, na kterém je 22 miliard korun. Sociální demokraté budou usilovat, aby z této sumy co největší část šla na péči pro pacienty.

Vojtěch minulý týden uvedl, že ho mrzí, že ČSSD přebírá rétoriku odborářů o krizi zdravotnictví. Chce jí na koaličním jednání předložit reálná čísla.

Odbory a zástupci nemocnic, pacientů a dalších organizací nesouhlasí s rozdělením peněz do zdravotnictví pro příští rok. Peníze se podle organizací sdružených v tzv. krizový štáb mají vzít z rezerv pojišťoven. Pojišťovny pro příští rok navrhly meziroční navýšení 25 miliard korun, odbory chtějí 45 miliard. Podle odhadů bude příští rok pro zdravotní péči 346 miliard korun.

Anketa

Je podle vás české zdravotnictví dostatečně finančně zajištěné, aby zvládalo kvalitní péči o pacienty?
Ano
73,8 %
Ne
26,2 %
Celkem hlasovalo 5739 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám