Hlavní obsah

Hřešící kamioňáky na D8 posílali policisté hned na simulátor okusit náraz či převrácení

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Řidiče kamionů bez zapnutých bezpečnostních pásů či jinak chybující odchytávali v pátek policisté na dálnici D8. V rámci preventivní akce jim pak dali možnost vyzkoušet si na simulátorech, jaké to je se v malé rychlosti s kamionem převrátit či s ním narazit. Na místě natáčel i štáb Novinek.

Simulátor nárazu kamionuVideo: Novinky

 
Článek

Dva simulátory stály na benzinové pumpě na dálnici D8 blízko Ústí nad Labem. Připravili je čeští policisté ve spolupráci s německými kolegy a zbylými složkami integrovaného záchranného systému.

„Máme tu kabinu otočnou. Když se do ní řidič posadí a zapne si bezpečnostní pás, kabina se převrátí a veškeré předměty, které řidiči vozí, v ní tak poletují,“ řekl Novinkám šéf ústecké dopravní policie Jiří Ušák s tím, že kabina je jediná v České republice.

Foto: Novinky

Simulátor převrácení

Řidiči si v pátek vyzkoušeli také simulátor nárazu. Na něm se v určité rychlosti sedadlo s řidičem prudce zastavilo.

„Tato preventivní akce je zaměřená na řidiče kamionů a jejich bezpečnost. Při kontrolách zjišťujeme vysoké procento řidičů, kteří nepožívají bezpečnostní pásy. Jim dáme možnost zjistit, jaké následky pro ně může mít situace, jako je převrácení nebo náraz,“ uvedl Ušák.

Silný náraz

„Zastavujeme řidiče, kteří nejsou připoutáni bezpečnostním pásem, telefonují nebo se nevěnují řízení nebo kteří mají na palubní desce volně uložené předměty, které jim brání ve výhledu,“ přiblížil policista Lukáš Polán.

Policisté vybírali pouze řidiče kamionů, trenažéry si ale mohli vyzkoušet i řidiči osobních automobilů. Většina z nich byla překvapená, jak silný může být náraz i v malé rychlosti či jak nepříjemné je převrátit se s kabinou. „Teď už si budu vždycky pás zapínat,“ svěřila se studentka Kateřina Krejčí.

Policisté zastavili za celý den celkem 136 vozidel, třetina řidičů neměla zapnuté bezpečnostní pásy.

Velké množství z nich mělo také na čelním skle položené předměty, které bránily ve výhledu a které by v případě nehody mohly řidiče ohrozit.

Reklama

Výběr článků

Načítám