Hlavní obsah

Se Šmardou ve vládě nebudu, prohlásil Babiš

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) s kandidátem ČSSD na ministra kultury Michalem Šmardou ve vládě nebude. Řekl to v pátek s televizi Prima. Šmarda podle Babiše není dobrý kandidát a na základě jeho mediálních vystoupení má obavu z toho, že by ve vládě jenom kritizoval.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Já sdílím stejný názor jako pan prezident, že pan Šmarda hlavně po jeho nespočetných mediálních vystoupeních není dobrý kandidát,“ řekl Babiš Primě. „Já říkám za sebe, s tímhle pánem já ve vládě nebudu. Takže to není už dneska problém pana prezidenta, je to i můj problém,“ podotkl.

„Já mám obavu, že na základě jeho vystoupení by ve vládě jenom kritizoval,“ doplnil. Premiér neupřesnil, jaké Šmardovy výroky má na mysli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Šmarda

Babiš podle Primy také řekl, že Zeman nepostupuje protiústavně, protože neřekl, že Šmardu nejmenuje, ale požádal Hamáčka o nového kandidáta na ministra.

Pokud stáhne nominaci Šmardy, je to jasné porušení koaliční smlouvy.
předseda ČSSD Jan Hamáček

„Pan premiér pana Šmardu navrhl, pokud změnil názor, očekávám, že mi to oznámí,“ sdělil Novinkám předseda ČSSD Jan Hamáček. „Pokud stáhne nominaci Šmardy, je to jasné porušení koaliční smlouvy,“ zdůraznil.

Věci kolem výměny ministra kultury chce premiér vyřešit příští týden, doplnil. Babiš se v úterý kvůli výměně ministra kultury setká s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident má v úterý schůzky také se zástupci některých opozičních stran.

Zeman ve středu oznámil, že Šmarda, kterého mu premiér Babiš navrhl do čela ministerstva kultury místo odvolaného Antonína Staňka, podle něj není pro výkon funkce kompetentní. Předsedu ČSSD Jana Hamáčka požádal, aby mu prostřednictvím premiéra navrhl jiného kandidáta. Sociální demokraté ale trvají na tom, že Šmarda je jediným adeptem na ministerstvo kultury.

Hamáček k tomu řekl, že prezident nemá co hodnotit odborné předpoklady kandidáta na ministra a že ČSSD bude trvat na dodržování Ústavy.

ČSSD jmenováním Šmardy podmiňuje své setrvání ve vládě s hnutím ANO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám