Hlavní obsah

Zemřel autor legendárních papírových modelů z ABC Vyškovský

Ve věku 90 let zemřel ve čtvrtek Richard Vyškovský. Vystudovaný architekt od 60. let vytvořil množství vystřihovánek, které vycházely v časopise ABC. Nejznámější jsou modely staveb a dopravních prostředků. Informaci o jeho úmrtí přenesly servery Blesk a iDnes.

Foto: Ladislav Křivan / CNC , Profimedia.cz

Richard Vyškovský s knihou svých modelů na archivním snímku z roku 2007

Článek

Vyškovský vystudoval architekturu a později pracoval ve Státním ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů. Vztah k památkám se odrážel i v jeho díle, kdy řada modelů zobrazovala lidové stavby, zámky a hrady nebo historické domy. Škála modelů, které dokázal vytvořit, však byla mnohem širší.

Prvním z nich byl v roce 1968 model historického automobilu, který vznikl díky sázce. Vyškovský se tehdy s kolegy z práce vsadil, že dokáže vytvořit jen z papíru model po vzoru tehdy nedostatkových autíček, takzvaných angličáků, značky Matchbox.

Fotografie zmíněného modelu Vyškovského a jeho kolegy Pavla Blechy se dostaly do novin, kde si jich podle Blesk.cz všiml tehdejší šéfredaktor ABC Vlastislav Toman. „Jako šéfredaktor jsem tehdy dostával na stůl denní noviny. A já jsem v těch novinách jednou našel reportáž o dvou pánech z jakéhosi ústavu pro rekonstrukci památkových objektů, kteří staví modely autíček. To mě hned praštilo do očí, tak jsem vzal telefon a začal jsem zjišťovat, jak je kontaktovat. Dostal jsem se k nim, pozval jsem je do redakce, popovídali jsme si a předal jsem je našim kolegům, kteří dělali přílohy,” řekl již dříve Toman Blesku.

Foto: Ladislav Křivan / CNC , Profimedia.cz

Richard Vyškovský s knihou svých modelů na archivním snímku z roku 2007

Vyškovského ručně kreslené modely pak v ABC vycházely po desítky let a od roku 1997 také v nakladatelství ERKOtyp, jehož spolumajitelem a jednatelem je Vyškovského syn Richard. Mezi modely, které Vyškovský za půl století vytvořil, jsou památky, auta, lodě, letadla, pohyblivé stroje, figurky i panoramata. Soubory jeho děl byly vydány i knižně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám