Hlavní obsah

V klimkovickém kostele našli poselství budoucím generacím z roku 1968

– Klimkovice
Právo, Denisa Doležalová

Nápad, jak zvýšit cenu jedné koruny, i výzva k vyřešení problémů Československa. Takovéto vzkazy objevili ve středu v lázeňském městečku Klimkovice u Ostravy v dopisech z roku 1968. Ty se ukrývaly ve čtyřech pamětních schránkách nalezených při opravách místního kostela.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Ve schránkách se našly dopisy z roku 1968, ale i mince a dřevěný metr.

Článek

„Hliníkové schránky byly dobře zavřené, jde spíše o jakési osobní vzpomínky dělníků, kteří v roce 1968 opravovali místní kostel. V jedné z nich byl například dřevěný metr, který už byl značně rozpadlý. Ve druhé jsme našli i krabičku od cigaret, v níž bylo třeba víčko od piva a dopis,“ uvedl klimkovický farář Rudolf Kopecký.

V dopise ze 17. května 1968 mimo jiné dělníci píší, že při dokončování prací na věži kostela je provázelo deštivé a chladné počasí, proto se pak museli zahřát čajem se slivovicí.

Vážné i nevážné vzkazy

„Budou se zhodnocovat koruny československé, a proto byl přizván židovský expert, aby pomohl vyřešit hospodářskou situaci, jak zvýšit cenu jedné koruny, a dal tento návrh: navrtat do každé koruny dvě dírky a prodávat je jako knoflíky po dvou korunách. Dobrá rada nad zlato...Vyřešte vy, naše budoucí generace, tyto problémy Československa!“ vyzývají v dopise řemeslníci.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Čtyři hliníkové schránky šly velmi těžce otevřít.

Již ve vážném duchu je pak sepsána listina z největší schránky, v níž tehdejší farář popisuje opravu kostela, na kterou přispěli farníci ve sbírce. Farář zde také popisuje situaci v květnu 1968, kdy došlo v Československu podle jeho slov k politickému uvolnění, demokratizaci.

„Říká se, že nastalo politické jaro. Je větší svoboda tisku, rozhlasu, televize, slova i náboženství,“ píše ve svém dopise farář. Ve schránkách se nalezly také kovové mince v různých hodnotách.

Poselství se vrátí do věže

„Poselství budoucím generacím do věže kostela zase vrátíme. Už ne ale originály, ale uděláme kopie. Přidáme k němu i naše poselství a současné mince,“ podotkl ještě klimkovický farář s tím, že tyto schránky byly nalezeny v makovici pod křížem na věži kostela.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Kopie poselství se vrátí do věže

Střecha kostela se opravuje, protože ji vloni poškodila vichřice. Jeho generální oprava vyjde na zhruba 1,6 milionu korun. Hotovo by vše mělo být letos na podzim. Rekonstrukci zaplatí fara, město, Moravskoslezský kraj a ministerstvo kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám