Hlavní obsah

Policie měla právo odložit případ Zemanovy rakoviny, rozhodl soud

Právo, Petr Kozelka
Aktualizováno

Odložením trestního oznámení Pražského hradu na bývalého brněnského politika Svatopluka Bartíka nebyl porušen zákon. Konstatoval to ve středu Nejvyšší soud (NS), na nějž se obrátil někdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) se stížností, ve které tvrdil, že pro odložení případu nebyly splněny podmínky. Stížnost pro porušení zákona senát NS v čele s Miladou Šámalovou zamítl.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brněnský politik Svatopluk Bartík na archivním snímku.

Článek

Bývalý radní radnice Brno-střed Bartík koncem roku 2017 před lednovými volbami hlavy státu napsal na sociální síť Facebook, že má Zeman rakovinu, odmítá léčbu a zbývá mu pár měsíců života. Příspěvek zdůvodnil tím, že má veřejnost před volbami právo vědět, jaký je zdravotní stav Zemana, který obhajoval prezidentský mandát. Hrad však tvrzení popřel, Bartík jej pak z internetu stáhl se slovy, že nečekal tak negativní reakci na sebe ani na prezidenta. Zeman volby vyhrál.

Hrad podal na Bartíka trestní oznámení pro pomluvu, státní zastupitelství ale nakonec rozhodlo o jeho odložení. Dozorující státní zástupce Městského státního zastupitelství v Brně Arne Nekula se přiklonil k závěrům kriminalistů, že nebyl prokázán úmysl, což zákon vyžaduje. Potvrdil také to, že Zemanova práva nebyla vážně poškozena.

„Nebylo shledáno naplnění ani jeho stránky objektivní, tedy vznik vážné újmy na právech poškozeného. Usnesení policejního orgánu o odložení věci je tedy pravomocné,” vysvětlil tehdy své rozhodnutí Nekula.

Závěr státního zastupitelství se pokusil zvrátit ministr Kněžínek stížností pro porušení zákona podanou k NS, ale marně. „Z postavení státního zástupce plyne jeho oprávnění v přípravném řízení rozhodovat o tom, kdo a za jaký trestný čin má být trestně stíhán a následně kdo bude na základě obžaloby, kterou podává, postaven před soud. Z uvedených důvodů také není zahájení trestního stíhání proti konkrétní osobě podmíněno přezkumem soudu, a tím spíše není takový zásah připuštěn ani v rámci mimořádných opravných prostředků, tedy ani cestou stížnosti pro porušení zákona,“ napsali soudci NS v čele se Šámalovou do svého rozhodnutí, kterým stížnost zamítli.

Zeman vede s Bartíkem civilní spor také u Městského soudu v Brně, projednávání případu začne v září.

Výběr událostí kolem tvrzení o nemoci prezidenta Zemana
7. listopadu 2017 – prezidentská kancelář oznámila, že chystá žalobu a trestní oznámení na radního obvodu Brno-střed Svatopluka Bartíka (Žít Brno) za jeho vyjádření na sociálních sítích, že prezident Zeman má rakovinu a zbývají mu tři až sedm měsíců života.
8. listopadu 2017 – ošetřující lékař prezidenta Zemana Miloslav Kalaš označil zprávy o vážném zdravotním stavu prezidenta za vymyšlené a nepodložené.
9. listopadu 2017 – Bartík stáhl ze svého facebookového profilu své dřívější tvrzení o špatném zdraví prezidenta Zemana.
9. ledna 2018 – šéf lékařského konzilia Martin Holcát řekl, že Zeman je v dobré fyzické a psychické kondici a cítí se dobře. Společně s dalšími lékaři odmítl, že by onemocněl rakovinou.
20. prosince 2018 – policie oznámila, že odložila trestní oznámení prezidenta Zemana na Bartíka. Mluvčí Ovčáček řekl, že Hrad proti rozhodnutí podá stížnost.
11. února 2019 – státní zástupce zamítl stížnost Hradu proti odložení trestního oznámení.
13. března 2019 – ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) podal stížnost pro porušení zákona v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na Bartíka. Vyhověl tak návrhu, který mu dal prezident Zeman.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám