Hlavní obsah

Firma kancléře Mynáře dostala pokutu za vypouštění odpadních vod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokutu ve výši 40 tisíc korun za vypouštění odpadních vod do potoka v obci Osvětimany na Uherskohradišťsku udělila Česká inspekce životního prostředí firmě kancléře prezidenta republiky Vratislava Mynáře. Uvedla to Česká televize s odkazem na mluvčí inspekce Janu Jandovou. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Petr Horník, Právo

Vratislav Mynář

Článek

Pokutu dostala firma O.L.G.A.- S.K.I.- s. r. o., která vlastní místní hospodu Na Srubu na sjezdovce v Osvětimanech. Potrestána byla za to, že restaurace vypouštěla bez povolení odpadní vodu do potoka Hruškovice.

Mynář nejprve řekl, že o pokutě nemá žádné informace. Zdůraznil, že výkonné funkce ve svých firmách převedl po vstupu na Pražský hrad na jiné osoby, a podobné záležitosti proto řeší jednatel firmy. Pokuta ho bude proto zajímat na konci roku, až bude kontrolovat ekonomickou bilanci firmy, řekl.

Později Kancelář prezidenta republiky vydala prohlášení, ve kterém reportáž České televize označila za „fake news”. Pokuta byla podle kanceláře udělena za to, že firmě skončila platnost desetiletého povolení.

„V době nedávné kontroly bylo o prodloužení povolení již požádáno, ale ještě nenabylo právní moci,“ uvedla Kancelář prezidenta republiky. Úřad zdůraznil, že pokuta nebyla udělena Mynářovi, ale jeho firmě. „Všechny rozpory kvality vypouštěné vody vždy byly a jsou zcela v pořádku, vypuštěná voda nikterak neškodí životnímu prostředí a jedná se o naprosto běžný postup u staveb, ke kterým nevede veřejná kanalizace,“ dodala kancelář.

Podnikáním Mynáře v Osvětimanech se úřady zabývají i v jiných případech. Server týdeníku Respekt před časem uvedl, že hradní kancléř musí zaplatit pokutu 50 tisíc korun za načerno postavený rybník v Osvětimanech. Na jeho stavbu nezískal potřebná povolení.

Reklama

Výběr článků

Načítám