Hlavní obsah

Lajdáčtí úředníci udělali poctivému muži ze života peklo

Právo, Vladimír Klepáč

Není Petr jako Petr, i když oba mají shodou okolností stejné příjmení, oba se navíc narodili ve stejný den a oba jsou z Moravy. Ten první je dlužník, který navíc kvůli přestupkům přišel o řidičák, zatímco ten druhý je podnikatel pracující často v zahraničí. Zádrhel je v tom, že potíže za výtečníka řeší právě ten slušný, a to už dlouhé čtyři roky.

Foto: MVČR, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Může za ně nepozornost a nedůslednost úředníků, protože údaje o obou mužích jsou v centrálním registru obyvatelstva naprosto v pořádku, řekl Právu zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Úředníci by totiž při kontrole totožnosti měli u každého ověřovat jméno, pak datum narození a bydliště. Nedělali to ale důsledně.

Jméno i datum narození jsou v tomto případě stejné. Adresa nesedí, což si příslušní úředníci vysvětlili tím, že se asi Petr přestěhoval. Stačilo ale, aby se podívali do evidence. Právě rodné číslo je totiž v tomto případě nejlepším vodítkem k bezproblémovému prokázání totožnosti.

A to se ještě nedávno o smyslu rodných čísel diskutovalo. „Rodné číslo je mojí jedinou ochranou před exekucemi a jinými opatřeními,“ uvedl.

„Co pomůže následná omluva (úřadů), když v každém doporučeném dopise očekáváte nějakou exekuci, která vám nepatří?“ napsal slušnější z Petrů zástupci ombudsmanky v žádosti, aby mu pomohl zastavit lavinu sporů, přípisů a absurdních nařízení.

Křeček ve věci kontaktoval ministerstvo vnitra. To zjistilo, že u obou Petrů údaje v registru platí, jen prostě úředníci, slušně řečeno, nebyli dostatečně důslední.

Sám proti potížím

Peripetie toho spořádaného lze přirovnat k nevydařenému vtipu. První návštěva exekutora u něj skončila rychle. Podívali se na rodné číslo, odhalili záměnu, exekutor se omluvil a odešel. Z události ale nezbyla jen vtipná historka, protože následovaly návštěvy dalších exekutorů a pak oznámení, že Petrovi budou nařízeny srážky ze mzdy. Samozřejmě tomu nepravému. Když se vše vysvětlilo, přišla mu výzva k odevzdání řidičáku, protože mu byl zabaven v přestupkovém řízení na 20 měsíců. Až při řešení věci byl zjištěn omyl.

Údaje o totožnosti řádně nezkontrolovali pracovníci dvou úřadů. Ani si je neprověřili v registru obyvatelstva.

Petr, tedy ten bez dluhů a přestupků, jezdí kvůli práci do zahraničí. Jednou si musel pobyt v zámoří zkrátit, aby byl schopen včas převzít obsílku. Zjistil pak, že mu nepatří.

Pomoc v kanceláři ombudsmanky hledal ve stavu, kdy už neměl sílu na další spory a přijímání dalších omluv. Vedení příslušné radnice v souvislosti s tímto případem Křečkovi slíbilo, že proškolí úředníky tak, aby byli při ověřování totožnosti velmi pozorní.

Anketa

Dostali jste někdy od úřadů dopis, který patřil někomu jinému?
Ano, stává se to často
40,5 %
Jednou se to stalo
19,1 %
Ne
40,4 %
Celkem hlasovalo 2959 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám