Hlavní obsah

Šmarda v minulosti podpořil ocenění Bradyho

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát ČSSD na ministra kultury Michal Šmarda, kterého odmítá prezident Miloš Zeman jmenovat, před třemi lety podpořil ocenění Jiřího Bradyho. Prezident Zeman v roce 2016 odmítl Bradyho vyznamenat, a vzbudil tak kontroverze a vlnu kritiky.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zleva Michal Šmarda a ministr kultury Antonín Staněk (oba ČSSD).

Článek

Brady se narodil v Novém Městě na Moravě a od roku 2009 patří mezi čestné občany. Šmarda je starostou Nového Města a Bradyho se zastal už v roce 2016, kdy se obrátil na tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku, aby dal Bradymu důstojné ocenění alespoň on, když to Zeman odmítl.

Celá kauza vznikla tak, že tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) uvedl, že vyznamenání pro Bradyho bylo původně schváleno, ale po jeho setkání s dalajlamou zase zrušeno. Zeman tehdy popřel, že by kdy vyznamenání Bradyho schválil.

„Pan Brady je mimořádný člověk a ocenění si právem zaslouží,“ upozorňoval tehdy Šmarda.

Nemá to souvislost, zní z Hradu

Hrad popřel, že by tato věc měla nějakou souvislost s aktuální nechutí prezidenta odvolat ministra kultury Antonína Staňka a na jeho místo jmenovat Šmardu. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček to označil za konspirační teorii.

Foto: Petra Mášová, ČTK

Jiří Brady

Brady nakonec dostal od premiéra medaili Karla Kramáře. Bradyho ocenily rovněž Sněmovna, Praha, Brno či olomoucká Univerzita Palackého.

Brady byl vězněn v Terezíně, přežil Osvětim i pochod smrti a po válce vydával svědectví o hrůzách holokaustu. Zemřel letos ve věku nedožitých 91 let v kanadském Torontu.

Reklama

Výběr článků

Načítám