Hlavní obsah

Ať dá Bradymu medaili premiér, navrhuje starosta rodného města

Právo, ČTK, pch, kab, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiří Brady je jako rodák z Nového Města na Moravě od roku 2009 zařazen mezi jeho čestné občany. Starosta Nového Města Michal Šmarda (ČSSD) se aktuálně obrátil na premiéra Bohuslava Sobotku, že by Bradymu v době jeho nynějšího pobytu v Česku mohl dát důstojné ocenění aspoň on.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Brady s manželkou Terezou a ministrem kultury Danielem Hermanem

Článek

„Je mi líto té současné zkratky, v níž se celá věc uvádí jako cena pro strýce pana ministra Hermana. To tak ale přece není, pan Brady je mimořádný člověk a ocenění si právem zaslouží,“ upozornil starosta Šmarda.

„Kvůli přítomnosti našeho čestného rodáka v Česku jsem telefonicky požádal předsedu vlády, aby zvážil možnost udělit Jiřímu Bradymu medaili Karla Kramáře. Medaili předává předseda vlády v upomínku těm, kterým se premiér jako politik rozhodl poděkovat za prokazatelné zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka,“ uvedl starosta.

Premiér mu prý sdělil, aby žádost poslal oficiálně, že to projedná.

Jak už jsem ale dříve uvedl, za nejlepší řešení současné situace pokládám to, aby pan prezident Zeman 28. října udělil panu Bradymu státní vyznamenání.
premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Bradyovi byli jednou ze dvou novoměstských židovských rodin. „Kromě pana Jiřího se nikdo z koncentráku nevrátil. V Novém Městě šlo o rodinu významnou nejen kvůli tomu, že se jednalo o úspěšné obchodníky – byli aktivní i ve společenském životě, tatínek pana Bradyho například i v lyžování. Pro naše město jde o silně emotivní záležitost. O vyznamenání budeme usilovat i nadále, má to pro nás velký význam,“ doplnil Šmarda.

Sobotka Právu v pondělí napsal: „Pan Brady je rodák z Nového Města na Moravě, a je tedy logické, že návrh přichází právě odtud. Jak už jsem ale dříve uvedl, za nejlepší řešení současné situace pokládám to, aby pan prezident Zeman 28. října udělil panu Bradymu státní vyznamenání.“

Herman: Brady by vyznamenání od Zemana nepřijalVideo: Barbora Zpěváčková

Podle Sobotky si Brady „takové ocenění zaslouží a určitě by to přispělo k důstojné oslavě státního svátku a překonání současného rozdělení znepokojené veřejnosti“. Premiér věří, že „pan prezident si uvědomuje svou odpovědnost“ a nebude nyní spekulovat o jiných variantách.

Ocenění Bradyho bude projednávat i vedení města Brna. „V úterý jej navrhnu na jednání městské rady. Když se k němu nemá prezident, komunální politici by mlčet neměli,“ řekl Právu náměstek brněnského primátora Petr Hladík (KDU-ČSL). Doplnil, že Bradymu by mohla být udělena Cena primátora města Brna.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) udělí Bradymu Klíč od obce pražské. „Když si totiž lidí jako on neváží na Hradě, tak si jich budeme vážit aspoň v Praze,“ napsala Krnáčová na webu. [celá zpráva]

Začal už Topolánek

Medaile Karla Kramáře vznikla v roce 2008 u příležitosti 90. výročí vzniku první čs. vlády a byla pojmenovaná po prvním premiérovi. Nejde o státní vyznamenání, takže o udělení ocenění může rozhodovat sám předseda vlády. Medaili premiéři udělují za prokazatelné zásluhy v obnově demokracie a práv a svobod člověka, zavedl ji Mirek Topolánek. In memoriam ji udělil například českým vojákům padlým v Afghánistánu, exprezidentu Václavu Havlovi či dřívějšímu generálnímu tajemníkovi NATO Jaap de Hoop Schefferovi.

Premiér Sobotka tuto medaili naposledy udělil 8. září francouzskému velvyslanci Jeanu-Pierru Asvazadourianovi při příležitosti ukončení jeho mise v Praze. Letos v březnu předal Sobotka tuto medaili sudetoněmecké sociální demokratce Olze Sipplové za úsilí o rozvoj česko-německých vztahů a o smíření mezi Čechy a Němci.

Kromě medaile Karla Kramáře může premiér udělit ještě plaketu předsedy vlády ČR. Tou v roce 2008 ocenil Topolánek bratry Josefa a Ctirada Mašínovy a Milana Paumera.

Reklama

Výběr článků

Načítám