Hlavní obsah

V červenci moc pršet nebude, teploty nepřekročí třicítku

• Aktualizováno

Nadcházející čtyři týdny budou v Česku teplotně průměrné, rtuť teploměru málokdy přesáhne třicítky. Dešťových srážek ale moc nebude. V měsíčním výhledu počasí to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Meteorologové předpokládají, že během července a začátku srpna budou v Česku převládat průměrné teploty. Chladněji bude v druhém červencovém týdnů. Ranní teploty klesnou na 8 až 12 stupňů, odpolední maxima vystoupají na 20 až 25 stupňů.

V dalším týdnu od 15. do 21. července se mírně oteplí, rtuť teploměru by ale ani tak neměla přesáhnout tropické třicítky. Ráno se budou teploty pohybovat mezi 10 až 15 stupni Celsia, přes den naměříme mezi 20 až 28 stupni.

Ke konci července by se mělo opět ochladit. Ranní teploty klesnou na 9 až 14 stupňů Celsia, přes den bude příjemných 18 až 26 stupňů.

Tropických teplot se milovníci léta dočkají až na přelomu července a srpna, kdy přes den rtuť vystoupá na 22 až 30 stupňů Celsia. V ranních minimech se budou teploty pohybovat mezi 11 až 17 stupni.

Srážek moc nebude

Chladnější počasí ale moc srážek nepřinese. „Je větší pravděpodobnost srážkově podprůměrného měsíce než nadprůměrného. Srážky, jako obvykle v letním období, budou mít převážně lokální charakter, proto se situace v oblastech, kde přetrvává srážkový deficit, výrazně nezlepší,“ uvedli meteorologové.

Měsíční výhled ČHMÚ vyjadřuje předpokládaný celkový charakter předpovědních období z hlediska průměrných teplot a úhrnů srážek a jejich očekávaný trend. Výhled nemůže postihnout krátkodobé výkyvy od tohoto trendu.

Stejně tak je výhled vytvářen pro ČR jako celek, takže nemůže postihnout regionální odlišnosti počasí v jednotlivých regionech, upozorňují meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám