Hlavní obsah

Česko zasáhly silné bouřky s krupobitím, hasiči evakuovali dětský tábor

Právo, Novinky, ČTK, mh, orh
Aktualizováno

Bleskem zapálený dům, velké kroupy, popadané stromy. Do Česka dorazily bouřky, které provází vichr, krupobití a lijáky. Krátce po 14.00 se přehnaly bouřky Českobudějovickem, během následujících hodin zasáhly Olomoucký kraj a Vysočinu. Na Prostějovsku museli hasiči evakuovat dětský tábor.

BEZ KOMENTÁŘE: Kroupy o velikosti padesátikoruny padaly na OlomouckuVideo: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

V Bohuslavicích na Prostějovsku v důsledku velké vody přetekl hráz místní rybník. Hasiči krátce předtím evakuovali z tamního dětského tábora na šest desítek dětí. Spolu s pěti vedoucími je převážel autobus hasičů z obecního úřadu v Bohuslavicích zpět domů do Šternberka na Olomoucku.

Foto: kraje Olomouckého HZS, ČTK

V Bohuslavicích na Prostějovsku hasiči kvůli silné bouřce evakuovali šest desítek z letního tábora.

Zhruba 35 tisíc domácností má kvůli bouřkám problémy s dodávkou elektřiny od společnosti E.ON. Nejvíce je postiženo Prostějovsko, Brněnsko a Otrokovicko.

Přes Českobudějovicko se první bouřky přehnaly po druhé hodině odpoledne. Během půl hodiny napočítali hasiči asi patnáct událostí. „V naprosté většině se jednalo o popadané větve ze stromů na cesty kvůli silnému větru,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Do 20.00 zasahovali hasiči u sedmi desítek událostí.

BEZ KOMENTÁŘE: Bouřka v Jihočeském krajiVideo: Miroslav Hradil, Právo

Bouřky během pondělního odpoledne prošly i jižní Moravou. Během několika hodin měli hasiči přes 200 výjezdů. „Nejvíce jich bylo na Brněnsku, Blanensku a Vyškovsku. V Brně na Věstonické ulici vítr strhl střechu kancelářského objektu, podobně jako na Nových sadech. Hasiči na místě zabezpečili střechy proti dalšímu pádu a stržené kusy odstranili, aby neohrožovaly okolí,” řekl mluvčí Filip Venclovský

V Bohuňovicích na Olomoucku zapálil blesk fasádu na rodinném domku. „Naštěstí se oheň víc nerozšířil,“ řekl Právu mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů.

„Silné bouřky způsobily mimo jiné i rozsáhlé výpadky elektřiny. Poruchy jsou nejčastěji způsobené poškozeným vedením a izolátory kvůli silným poryvům větru,” uvedla mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Foto: Pro Novinky Stanislava Řehulková

Záběr krup z Rosovic na jihu Středočeského kraje

Velké kroupy

Na některých místech při bouřkách padaly i kroupy. Například v olomoucké městské části Chomoutov byly podle ČTK velikosti padesátikorunové mince. Lidé se před přívalem krup ukrývali ve vchodech domů či obchodech. Ulice po chvíli pokryla bílá vrstva krup. Řidiči zaplnili přístřešky u čerpacích stanic, aby automobily uchránili před silnými nárazy krup.

„Hasiči evidují zatím přes 60 událostí,” řekl mluvčí Zdeněk Hošák. Odstraňují popadané stromy, opravují střechy a čerpají vodu ze zaplavených sklepů. „V obci Březsko na Prostějovsku přetekla hráz rybníku,” uvedl Hošák.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Bouřky se přehnaly kolem 14.00 Českobudejovickem

Na Vysočině hasiči zaznamenali od druhé hodiny odpolední přes 190 událostí, nejvíce problému je na Žďársku, kde bylo kolem osmi desítek událostí. Bouřky komplikují především železniční dopravu na Pelhřimovsku, Jihlavsku, Havlíčkobrodsku a Žďársku.

Foto: kraje Olomouckého HZS, ČTK

V Bohuslavicích na Prostějovsku přetekl kvůli silné bouřce rybník.

„Nejčastěji to byly stromy a větve, které spadly na komunikace, a bránily tak plynulému provozu,“ řekla Musilová. Někde už byly překážky odstraněny, jinde počítají dráhy zatím s obnovením provozu nejpozději do 18:30.

Před spadlým stromem zastavil vlak například na trati 224 mezi Pacovem a Novou Cerekví, překážky byly i na tratích Třešť - Sedlejov, Rozsochatec - Havlíčkův Brod a Bransouze - Luka nad Jihlavou. Na Žďársku zastavily spadlé stromy provoz na železnici mezi Novým Městem na Moravě a jihomoravskou obcí Nedvědice a mezi Křižanovem a Velkým Meziříčím.

Reklama

Výběr článků

Načítám