Hlavní obsah

Preference ANO spadly k 25 procentům, druzí Piráti. Hlásí se Trikolóra

Volby by v červnu vyhrálo hnutí ANO před Piráty a ODS, preference nejsilnější strany však klesají. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar, který v neděli zveřejnila Česká televize.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model agentury Kantar v červnu 2019.

Článek

ANO by získalo 25,5 procenta, což znamená oproti květnu pokles v preferencích o dvě procenta, oproti výsledku voleb v roce 2017 pak dokonce o čtyři procenta.

Strany na druhém a třetím místě si naopak v obou směrech polepšily. Piráti by v červnu získali 18,5 procenta hlasů, ODS 13 procent.

Foto: Právo

Odhad přepočtu na mandáty

Následují SPD (8,5 procenta), ČSSD (6,5 procenta), STAN (6 procent), KSČM (5,5 procenta) a TOP 09 (5 procent). Těsně pod pětiprocentní hranicí, která je nutná pro vstup do Sněmovny, skončili lidovci (4,5 procenta).

Do průzkumu pronikla i nová sněmovní strana Trikolóra, jejímž lídrem je bývalý člen ODS Václav Klaus ml., na poslanecké mandáty to však zatím není. Průzkumy jí přisuzují 3 procenta.

Průzkum se konal ve dnech 17. až 26. června, tedy v době kolem velkého protestu v Praze na Letné proti premiéru Andreji Babišovi a za nezávislou justici, který se konal 23. června a na nějž přišlo přes čtvrt milionu lidí. Odpovídalo 1200 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám