Hlavní obsah

ČR dostala oficiální překlad návrhu zemědělského auditu o Babišově střetu zájmů

Praha

Ministerstvo zemědělství dostalo od Evropské komise (EK) oficiální český překlad návrhu auditní zprávy, která se týká údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) při vyplácení zemědělských dotací. Radiožurnálu a serveru iROZHLAS.cz to potvrdil mluvčí resortu. Česko má nyní dva měsíce na to, aby se k návrhu vyjádřilo.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že česká verze zprávy Evropské komise s předběžnými závěry auditu nám byla doručena ve středu,” řekl rozhlasu mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Dodal, že stejně jako u ostatních auditních prověřování se úřad nemůže v jeho průběhu více vyjadřovat. Odpověď pro EK podle Bílého připraví Státní zemědělský intervenční fond.

Na konci května a na začátku června dorazily do ČR dvě předběžné auditní zprávy EK, které se týkají Babišova možného střetu zájmů. V první z nich komise v anglicky psaném dokumentu dospěla k závěru, že Babiš má dal vliv na společnost Agrofert a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Babiš označil audit za pochybný

Babiš, který kvůli zákonu o střetu zájmů Agrofert převedl do svěřenských fondů, označil audit za pochybný a za útok na Českou republiku. Rovněž odmítl, že by Česko muselo vracet dotace.

Druhá zpráva dorazila do ČR na začátku června. Státní zemědělský intervenční fond poté oznámil, že nebude Agrofertu proplácet dotace od února 2017, kdy Babiš firmu do svěřenských fondů vložil. Holding už dříve uvedl, že oba návrhy auditů EK vnímá jako pochybné a neprofesionální.

V reakci na předběžné auditní zprávy EK se opozice ve středu neúspěšně pokusila vyslovit Babišově koaliční vládě nedůvěru. Pro návrh hlasovalo 85 poslanců, ke svržení vlády bylo zapotřebí 101.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám