Hlavní obsah

Czernin chce vystřídat Pospíšila v čele TOP 09

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOP 09 bude mít možná v čele předsedu ze šlechtického rodu. Senátor a „hrabě“ Tomáš Czernin (57) ohlásil, že bude na listopadovém sněmu bojovat o předsednické křeslo TOP 09. Postaví se tak současnému předsedovi Jiřímu Pospíšilovi, který ale zatím kandidaturu neohlásil.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Czernin

Článek

„Rozhodl jsem se kandidovat na předsedu TOP 09. Chci zvýšit voličskou přitažlivost a politickou váhu TOP 09 jejím unikátním programem proevropské konzervativní strany,“ sdělil Právu Czernin. Své rozhodnutí oznámil v pátek večer v obci Podkost na krajské konferenci královehradecké organizace TOP 09.

Strana se pohybuje delší dobu okolo pětiprocentní hranice voličské obliby a je v ohrožení, že po příštích volbách by se nemusela dostat do Sněmovny.

„V době ‚postbabišovské‘ budeme muset dohnat stagnaci ve všech oblastech modernizace a konkurenceschopnosti země, které vláda zanedbala,“ dodal Czernin.

Vystřídat Pospíšila

Senátor vyslyšel volání části strany, která drží za bývalými předsedy strany Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem, že je potřeba vystřídat Pospíšila, který se znovu stal europoslancem a nemá na vedení strany čas.

Kalousek se proti Pospíšilovi jasně vymezil v rozhovoru pro Právo. „Podle mého pohledu se diskvalifikoval na pozici předsedy TOP 09 a já bych chtěl předsedu, který bude stranu skutečně řídit, nejen že o tom bude mluvit,“ řekl Kalousek. Podle něj za Pospíšilova předsednictví se strana stala nečitelnou a je pro voliče často zaměnitelná za STAN nebo za Piráty.

Czernin je příslušník vinořské větve rodu Czerninů. V roce 1992 byl jeho otci vrácen zámek Dymokury na Nymbursku, společně s polnostmi a lesy. Czernin na vráceném majetku hospodaří a také řadu let zasedá v místním zastupitelstvu. Od roku 2016 je senátorem za obvod Jičín, od roku 2017 místopředseda TOP 09.

Pospíšil na Czerninovu kandidaturu reagoval, že je rád, když bude více kandidátů. Kalouskova kritika ho mrzí. „To, že Mirek Kalousek není můj sympatizant víme celou dobu, a celou dobu se s tím potýkáme, jen mě mrzí, že se vnitrostranické spory řeší přes média a tím se poškozuje TOP 09,“ řekl Právu Pospíšil.

Zda bude kandidovat, oznámí později. „Výsledek v evropských volbách mě opravňuje, abych kandidoval do užšího vedení strany. Na jakou pozici nebudu říkat půl roku dopředu,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám