Hlavní obsah

Krize v koalici zažehnána, tvrdí ANO i ČSSD

Novinky, zpe
Praha

Lídři ANO a ČSSD v úterý večer řešili rozpory, které poslední dny rezonovaly v koalici. Po hodině a půl oznámili, že krize je zažehnána.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedové ČSSD a hnutí ANO Jan Hamáček a Andrej Babiš na jednání vlády. (archivní snímek)

Článek

„Shodli jsme se, že do budoucna budeme věci koordinovat na úrovni předsedů poslaneckých klubů,“ řekl šéf soc. dem. Jan Hamáček. Jednání bylo podle Hamáčka otevřené a konstruktivní.

„Všechny sporné body jsme si vyjasnili, dohodli jsme se, že já s panem předsedou Chvojkou budeme věci koordinovat,“ uvedl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

ČSSD měla problém s tím, že poslanci ANO v tajné volbě podpořili do Rady ČTK Michala Semína, kterého část kritizuje za šíření nenávisti a konspiračních teorií.

Premiér Andrej Babiš (ANO) apeloval na poslance ANO, aby Semína v druhém kole volby, které se bude konat v červenci, nepodpořili.

„Doufám, že něco podobného, co se odehrálo s panem Semínem, se už v naší menšinové vládě nestane,“ řekl k tomu první místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Je to únava materiálu, zhodnotil Onderka

„Tato koalice trvá jako jeden rok. Vnímejme to jako určitou únavu materiálu, kterou jsme napravili, a uvidíme, jak to bude pokračovat,“ zhodnotil Onderka.

Hamáček také uvedl, že poslanci ČSSD nebudou hlasovat pro nedůvěru vládě. Hlasování o nedůvěře vyvolaly opoziční strany ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a STAN kvůli střetu zájmů premiéra Babiše.

„Stále platí to, co jsem říkal, koaliční smlouva platí, naši poslanci nebudou hlasovat proti vlastní vládě,“ prohlásil Hamáček. Soc. dem. ale ještě v pátek čeká jednání předsednictva, kde mohou zaznít hlasy, které budou požadovat odchod z vlády.

Koalice v úterý večer řešila také rozpočet, ale debatu nedokončila.

Reklama

Výběr článků

Načítám