Hlavní obsah

Babiš se sejde s Junckerem

Premiér Andrej Babiš (ANO) by se měl ve čtvrtek sejít s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. V úterý o tom informoval server iRozhlas, jemuž schůzku potvrdila mluvčí komise Mina Andrejevová. Babiš, který je podle předběžné auditní zprávy ve střetu zájmů kvůli vlivu na společnost Agrofert, před časem tvrdil, že chce s šéfem komise jednat právě o „nekompetetních auditorech”.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

„Já se určitě zeptám pana Junckera, jak je možné, že má takové nekompetentní auditory. Protože jejich chování bylo skandální,” holedbal se počátkem června Babiš v reakci na auditní zprávy, které poukazují na jeho přetrvávající střet zájmů.

Kvůli němu hrozí, že Česká republika bude muset vracet zhruba 450 milionů korun. To premiér odmítá.

V úterý už Babiš kritiku auditorů nezmínil. Tématem hovoru podle něj má být pohraniční agentura Frontex, otázka rozpočtu EU, případně rozšíření EU o Severní Makedonii. Přesný program jednání neznala ani Andrejevová.

K tomu, že by Juncker byl ochoten s Babišem řešit kompetentnost auditorů, byli od počátku skeptičtí čeští europoslanci. Pavel Telička, který byl za Babišovo hnutí zvolen, ale později se s ním názorově rozešel, v reakci na Babišova tvrzení na Twitteru napsal, že v Bruselu „není chuť se s premiérem bavit o ničem, natož  o šetření jeho kauz”.

S podobným despektem se k Babišovým proklamacím stavěli i Jan Zahradil (ODS) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis již dříve Babišovo osočení auditorů odmítl s tím, že jde o objektivní profesionály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám