Hlavní obsah

Babišova kritika OLAF je nepřijatelná, řekl šéf Evropské komise Juncker

Právo, Pavol Minarik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhrady vůči tvrzení českého premiéra Andreje Babiše o vyšetřování kauzy Čapí hnízdo Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) vyjádřil v rozhovoru pro polský deník Rzeczpospolita předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Postěžoval si také na nejvlivnějšího polského politika Jaroslawa Kaczynského, že neměl zájem se s ním sejít.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Babiš, který je podezřelý ze zneužití evropských peněz, nedávno uvedl, že vyšetřování OLAF je politicky motivované „což není přijatelné, ani pravdivé,“ uvedl Juncker. Zároveň dodal, že „v tomto českém případě jsme se rozhodli zablokovat čerpání evropských fondů společnostem, ve kterých probíhá kontrola, a to až do vyjasnění všech sporných věcí.“

Na otázku listu, zda si nemyslí, že v případě, kdy vládní Právo a spravedlnost (Pis) vyhraje letošní podzimní parlamentní volby, bude usilovat o vystoupení Polska z Evropské unie, odpověděl krátce, že ne. „Poláci dobře ví, jak se jejich země dnes rozvíjí. Polsko od roku 2004 v rámci strukturální pomoci dostalo 175 miliard euro a jen na rozvoj malých polských firem bylo z evropských fondů investováno 18,3 miliardy euro.“

Nezájem o setkání s Junckerem

Předseda Evropské komise si v rozhovoru také postěžoval, že lídr PiS a nejvlivnější polský politik Jaroslaw Kaczynski nikdy neodpověděl na jeho prosbu o setkání.

„Naposledy jsme spolu mluvili v roce 2005 během summitu NATO v Helsinkách, kde zastupoval Polsko jako premiér. Ještě před rokem jsem za J. Kaczynským vyslal osobního zástupce, mluvil s ním čtyři hodiny, ale na můj zájem o setkání ani tehdy nereagoval,“ uvedl Juncker.

Výběr článků

Načítám