Hlavní obsah

Hamáček připustil konec koalice, pokud ANO podpoří kandidáta SPD do Rady ČTK

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Pokud se díky hlasům poslanců hnutí ANO dostane do Rady ČTK Michal Semín, mohlo by to znamenat konec vládní koalice, připustil v pondělí šéf ČSSD Jan Hamáček. Semín, kterého navrhla SPD, čelí kritice od části opozice za šíření nenávisti a konspiračních teorií.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a předseda vlády Andrej Babiš (ANO)

Článek

O hlasování ve Sněmovně chce mluvit Hamáček s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na úterní koaliční schůzce. „Podpora některých kandidátů ze strany hnutí ANO, to je věc, která je pro nás nepřijatelná. Musíme se pobavit o tom, jak funguje vláda a jak vnímáme koaliční smlouvu. Pan Semín je pro nás nepřijatelný,“ řekl Hamáček při příchodu do Strakovy akademie.

„Byl by to obrovský problém. Znamenalo by to, že by důvěra nefungovala,“ dodal Hamáček.

Na přímou otázku, zda by kvůli tomu mohla koalice skončit, odpověděl: „Pokud bychom si nebyli schopni věřit v takto základních věcech, tak pak nemá smysl pokračovat.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Semín z D.O.S.T.

Podobně jako Hamáček se vyslovila i místopředsedkyně ČSSD a minsitryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Mohu potvrdit slova pana předsedy. Volba pana předsedy Semína by byla poslední kapka. Pan Semín by neměl být členem Rady ČTK. Osobnost jeho formátu nemá v tak důležitém orgánu co hledat,” uvedla Maláčová.

Podotkla, že ač je volba tajná, jednoduchým propočtem hlasů lze dospět k tomu, kdo jak volil.

Semína nepodpoříme, slibuje Babiš

Premiér Babiš Novinkám napsal, že hnutí ANO Semína nepodporuje. „Ujistil mě o tom předseda poslaneckého klubu Faltýnek,“ zdůraznil Babiš.

Semín je činovník spolku Akce D.O.S.T. Sněmovna o nominacích do Rady ČTK hlasovala 5. června. V prvním kole tajné volby nikoho ze čtyř kandidátů nezvolila. Nejvíce hlasů (83) však získal právě Semín.

Do druhého kola spolu s ním postoupili nominanti ANO David Soukup, ODS Tomáš Mrázek a Pirátů a KDU-ČSL Josef Šlerka.

V sedmičlenné radě 20. června skončí její předseda Miroslav Augustin (zvolen za ANO) a  Jakub Heikenwälder (zvolen za KDU-ČSL). Proti možné volbě ultrakonzervativce Semína se v minulých dnech ohradila i Federace židovských obcí.

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury. Kandidáty do Rady ČTK navrhují poslanecké kluby. ČTK byla založena v roce 1918 jako státní tisková agentura. Od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá na rozdíl od Českého rozhlasu a České televize koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti. Zdroj: ČTK

Výběr článků

Načítám