Hlavní obsah

Kauza malého Adama v kómatu u soudu: Nemocnice musí vydat důkazy

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Publicistický pořad České televize Infiltrace po dvou letech znovu rozvířil úděsný případ z pardubické nemocnice. Malý Adam po operaci mandlí začal v noci krvácet z krční tepny. Neschopnost a zmatkování nemocničního personálu, zaznamenané průmyslovou kamerou, přispěly k tomu, že odborná pomoc přišla až za 14 minut. Chlapec od července 2017 leží v bdělém kómatu.

Kauza malého Adama v kómatu u soudu: Nemocnice musí vydat důkazyVideo: Zdeněk Seiner, Právo

 
Článek

Soudy zatím nejednají ani o vině, ani o odškodnění, ale spolu s rodinou se snaží vydolovat z nemocnice kopii podstatné části dokumentace k případu. Až v pondělí odvolací krajský soud definitivně rozhodl, že nemocnice musí vydat kopii záznamu z přístroje Somnocheck, který zaznamenával průběh Adamovy operace.

Krátce po neštěstí ředitelka Nemocnice Pardubice Štěpánka Fraňková Právo ujistila, že vedení nemocnice bude plně spolupracovat s vyšetřovacími orgány.

„My chceme jen kopii, zkoušeli jsme smír, zkoušeli jsme za kopii záznamu zaplatit, ale nemocnice přicházela s dalšími důvody, proč nám nemůže záznam vydat,“ rozhodil v zoufalém gestu ruce u soudu advokát rodiny Viktor Pak. Nemocnice nejprve tvrdila, že to není technicky možné, ale odborník u okresního soudu potvrdil, že to není složité. Následně argumentovala, že u dětských pacientů se dokumentace nevydává, protože není zcela spolehlivá, a nakonec, že záznam není ze zákona součástí zdravotní dokumentace.

Nemocnice něco skrývá, míní soudkyně

Krajský soud v Pardubicích se plně ztotožnil s rozsudkem okresního soudu a rozhodl, že nemocnice musí žádanou dokumentaci vydat neprodleně. Nemocnice už nemá možnost se odvolat.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Otec chlapce (v popředí) u soudu s advokátem

„Obrana žalované (nemocnice) se mi zdá účelová. Pouze prodlužovala řízení. Nechci předjímat, ale zřejmě žalovaná něco skrývá,“ podotkla po vyhlášení rozsudku předsedkyně senátu Alena Pokorná.

„Neustoupíme ani o píď. Z toho, jak nemocnice jedná, se mi chce zvracet.“ řekl Právu před soudní síní Adamův otec Jan Vyčítal. Rodina požaduje odškodné ve výši 22 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám