Hlavní obsah

V práci se denně zraní 120 lidí, nejčastěji v pondělí

Právo, Jan Holý

Denně se v Česku v zaměstnání zraní na 120 lidí. K úrazům dochází nejčastěji v pondělí. Téměř každý třetí den dojde ke smrtelnému úrazu. Polovina zaměstnanců se zraní v práci do dvou let od nástupu do nového zaměstnání.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkem loni došlo v Česku k 46 223 pracovním úrazům, z toho bylo 123 smrtelných, vyplývá z údajů odborníků na bezpečnost práce, nejnovějších dat Českého statistického úřadu a inspektorů Státního úřadu inspekce práce za rok 2018.

„K nejvíce úrazům dochází v pondělí dopoledne, kritická je desátá hodina. Nejčastěji se v práci zraní zaměstnanci ve věku čtyřicet až pětačtyřicet let,“ upozornil Ondřej Švadlenka z Ardon Safety, analytik pracovních rizik.

Polovina úrazů do dvou let

Největší roli při úrazech hraje podle něj tzv. profesní slepota a každodenní podceňování rizika, což je vidět hlavně u zkušených rutinérů. Významný vliv na četnost úrazů v Česku má přetrvávající trend nejnižší ceny, za kterou ale nelze nakoupit kvalitní ochranné vybavení.

„Nízké vstupní náklady se pak zaměstnavatelům stejně odrazí ve vyšší úrazovosti a častějších neschopenkách. To následně vede ke zpomalení výroby a slabšímu výkonu firmy,“ dodal Švadlenka.

Petr Kaňka, školitel bezpečnosti práce z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas, připomíná, že 50 procent pracovních úrazů se v Česku přihodí do dvou let od nástupu zaměstnance do nové firmy. „Nejčastěji k tomu dojde ještě před ukončením prvního odpracovaného roku. Problém je selhávající prevence a alibistický styl bezpečnosti práce, který zaměstnancům nabízí buď jen podpis na papíře, nebo nudná obecná školení namísto jasných a autenticky podaných pokynů pro práci,“ uvedl Kaňka.

Například každý druhý úraz na stroji se stane kvůli tomu, že nikdo zaměstnanci neukázal konkrétní pracovní postupy. „Paragrafy samy o sobě nechrání lidi před tím, aby si dali ruku do lisu,“ zdůraznil Kaňka.

Zasažení elektrického vedení

Rizikové situace vznikají podle odborníků i při práci se stavební a zemědělskou technikou v blízkosti elektrického vedení. „Ročně evidujeme v pěti krajích s naší působností na 30 případů, kdy stroje zavadí zvednutým ramenem nebo zdviženou korbou o elektrické dráty,“ informoval Stanislav Vodrážka ze společnosti E.ON ČR.

Tyto události jsou podle něj velmi časté i v celorepublikovém měřítku a nezřídka končí tragicky. Pokud nedojde k požáru, je lepší zůstat v kabině, která sama o sobě chrání před úrazem elektrickým proudem, a zavolat si pomoc.

Jestliže stroj hoří a člověk musí kabinu opustit, je nutné, aby se při pohybu nedotkl současně země a kovových částí stroje, dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám