Hlavní obsah

V Česku ubylo předčasných porodů i císařských řezů

V České republice ubylo předčasných porodů i porodů císařským řezem. Při zhruba 112 000 porodech přišlo na svět 114 000 dětí. Na císařský řez došlo při necelé čtvrtině porodů. Zaznělo to ve středu na tiskové konferenci věnované perinatální péči v ČR. Podle odborníků klesá také počet dětí narozených s nízkou porodní váhou.

Foto: Právo

Ultrazvukové vyšetření (ilustrační foto)

Článek

„Počet předčasných porodů souvisí s klesajícím počtem vícečetných těhotenství, u kterých je riziko předčasného porodu vysoké,” řekl vedoucího Perinatálního centra Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí (ÚPMD) Petr Velebila. V minulém roce činilo těhotenství s dvojčaty nebo vícerčaty 1,3 procenta. V roce 2010 to bylo téměř o 1000 případů více.

Zatímco u jednočetných těhotenství se rodí ve 23 procentech císařským řezem, u vícečetných těhotenství je to téměř 80 procent. Celkový podíl porodů císařským řezem byl loni asi 24 procent, od roku 2014 však nestoupá a v posledních třech letech naopak mírně klesá.

Podle předsedy České gynekologicko-porodnické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Vladimíra Dvořáka je ČR v jejich počtu pod mediánem Evropy a je jich například méně než v Německu.

V Česku je 90 porodnic a 12 z nich je specializováno na předčasně narozené děti.

„Nejrizikovější novorozenci jsou u nás úspěšně centralizováni v porodnicích vyššího typu. To znamená, že se dostávají včas na pracoviště, které je pro tyto komplikované případy personálně i technicky vybaveno a lékaři zde mají nejvíce zkušeností,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Česko má podle Velebila jednu z nejnižších perinatálních úmrtností, tedy úmrtí dětí v děloze či v prvním týdnu života, v Evropě. V minulém roce to byly čtyři děti na 1000 porodů. Podle Velebila je to právě díky organizaci péče a koncentraci rizikových porodů do perinatálních center.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám