Hlavní obsah

Ve Zlíně vozily pasažéry historické vozy MHD

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Tři čtvrtě století už brázdí ulicemi Zlína trolejbusy městské hromadné dopravy (MHD). První troleje poháněly ve Zlíně elektrickým proudem drážní vozy v roce 1944. Celou historii si lidé připomínají teď v sobotu při dni otevřených dveří Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO) ve vozovém depu. Každoročně jich na tradiční akci přichází několik tisíc.

BEZ KOMENTÁŘE: Historické vozy MHD ZlínVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Den otevřených dveří pořádáme již pošestnácté. Pro obdivovatele historie MHD, rodiče i jejich děti, fanoušky i běžné cestující, kteří chtějí nahlédnout do zákulisí a poznat místa, kam se běžně veřejnost nedostane,“ uvedl mluvčí společností Vojtěch Cekota.

Oslavy městské hromadné dopravy jsou viditelné po celém městě, přes které jezdí v tento den historická vozidla MHD. „Na zvláštní lince mezi vozovnou a obratištěm Sportovní hala se střídají červený trolejbus Škoda 9 Tr, modrý autobus Škoda 706 RTO a k nim připojené vleky, modrý vlek Karosa B 40 a červený vlek Jelcz,“ doplnil Cekota.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ve slavnostní den projíždějí Zlínem i historické vozy městské hromadné dopravy.

Z Technického muzea v Brně má zlínský dopravní podnik zapůjčen ještě čtyři další historické vozy, a to autobus Ikarus 280, autobus Škoda 706 RO, trolejbus Škoda 7 Tr a autobusový přívěs Karosa B 40. Soukromý provozovatel Lubomír Staník navíc v den otevřených dveří dopravnímu podniku půjčil historický autobus ŠD 11.

Svezení vlečkou nikdo neodolá

Ke flotile zlínských historických vozidel se letos poprvé přidává i další unikát, letos nově rekonstruovaný červeno-krémový autobus ŠM 11. „Autobus ŠM 11 pochází z roku 1981. Naši zaměstnanci pracovali na jeho obnově několik let,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň.

„Máme tu tři vleky. Všimli jsme si totiž v minulých letech, že o svezení vlečkou mají lidé zvláštní zájem. Ve vlečkách bývá vždycky plno,“ poznamenal vedoucí údržby DSZO Antonín Červenka. Veškeré historické vozy cestující po celý den převážejí zadarmo.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Autobus Škoda 706 RO s vlečkou

Den otevřených dveří DSZO se již stal ve Zlíně tradicí. Ustálil se i jeho základní program. Návštěvníci si mohou zblízka prohlédnout vozidla MHD, zařízení dílen, centrální dispečink a také projet ve voze MHD myčkou.

DSZO provozuje prostřednictvím 38 autobusů a 53 trolejbusů městskou hromadnou dopravu na území Zlína, Otrokovic a Želechovic nad Dřevnicí. Trolejbusová doprava je ve Zlíně provozována od 27. 1. 1944. Vozidla MHD ujedou ročně 4,91 milionu kilometrů a přepraví 32,3 milionu cestujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám