Hlavní obsah

Podezření z trestného činu Babiš odmítl. Za Zemanovými slovy hledá motivaci

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl slova nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, že zjištění v auditní zprávě Evropské komise jsou závažná a mohla by zavdávat k podezření z trestného činu. Podle Babiše se Zeman ukvapuje a měl by počkat na finální verdikt. Premiér se zároveň pozastavil nad tím, jakou má nejvyšší státní zástupce motivaci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Těžko se mi k tomu vyjadřuje. Pokud to pan nejvyšší státní zástupce řekl, pak musí on vědět, co tím sledoval. Vůbec tomu nerozumím, jak bychom se mohli pohybovat v oblasti jakéhokoliv trestného činu. Samotný nezávazný předběžný návrh auditní zprávy je plný faktických nepravd, které budou příslušné české odborné orgány v následujících měsících trpělivě vysvětlovat a vyjadřovat se k nim,“ napsal Právu Babiš.

„Analyzovat tedy takový dokument mi připadá více než předčasné. Nechce se mi věřit, že by odborník na úrovni nejvyššího státního zástupce docházel k tak ukvapeným závěrům, místo toho, aby počkal na finální verdikt. Touto svou horlivou iniciativou nectí pravidla řádného a spravedlivého procesu. Skutečně nevím, jaká je jeho motivace,“ dodal.

Sedmdesátistránkový text navrhované auditní zprávy zveřejnily v pátek Hospodářské noviny. Auditoři se v materiálu zabývají čerpáním dotací firmami z holdingu Agrofert, který Babiš vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů.

Podle návrhu dokumentu, který se ještě může měnit, je premiér po celé své vládní působení ve střetu zájmů, má vliv na firmu i na použití dotací z EU. Návrh auditní zprávy doporučuje vrátit zhruba 450 milionů korun vyplacených Agrofertu na dotacích.

„My jsme se rozhodli, že si zpracujeme vlastní analýzu a vyhodnotíme si, jestli je na místě nyní postupovat dále,“ uvedl v neděli v České televizi Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám