Hlavní obsah

Vraťte toustovou dotaci 100 milionů, vyzval STAN Babiše

Novinky, Renáta Bohuslavová

Zařiďte, ať Agrofert vrátí 100 milionů korun z dotací na toustový chléb nebo ať je dá na podfinancované sociální služby, vyzvalo v úterý na tiskové konferenci hnutí STAN premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten Agrofert převedl do svěřenského fondu začátkem roku 2017. Stále je ale jeho beneficientem, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda STAN Petr Gazdík ve Sněmovně

Článek

„Chtěl bych veřejně vyzvat Andreje Babiše, aby zařídil, že jeho svěřenský fond vrátí 100 milionů nebo je dá na sociální služby,” vyzval premiéra Babiše místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Žijeme ve státě, který má 100 milionů na to, aby mu zaplatil pekárnu, ale nemá peníze pro ty, kteří se bez pomoci jiných neobejdou,” dodal kriticky Gazdík.

Babiš jakékoliv pochybení odmítá, dotace podle něj byla vyplacena oprávněně. „Ti, kteří mě kritizují, nepostavili ani psí boudu," řekl Novinkám.

Platili čeští daňoví poplatníci

Starostové tak reagovali na informaci, kterou přinesl server iROZHLAS, že Česká republika holdingu Agrofert vyplatila 100 milionů z českých peněz, aniž by ministerstvo financí předložilo Evropské komisi doklady k proplacení vyplacených dotací. Společnost Penam z holdingu Agrofert nakoupila za peníze výrobní linku na toustový chléb.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí v Praze.

Proti vyplácení dotací pro Penam se vyslovila i TOP 09. Na schůzi Sněmovny chce zařadit mimořádný bod. „Považujeme za nehorázné, že tyto projekty jsou financovány z kapsy daňových poplatníků. Chceme diskutovat s vládou o tom, že by mělo být zastaveno vyplácení takových projektů,“ uvedla první místopředsedkyně topky Markéta Adamová Pekarová.

Není na sociální služby

Celou problematikou podfinancovaných sociálních služeb se budou poslanci zabývat na středeční mimořádné schůzi. V sociáních službách podle nich schází až dvě miliardy korun.

„Jde o to, že téměř každý rok se řeší, jak dofinancovat chybějící miliardy, které se řeší kvůli navýšení platů, ale nenavýšením rozpočtů. Je to velké selhání vlády. Je možné, že premiér vystoupí jako spasitel a řekne, že dvě miliardy zázračně našel, ale jde především o špatně sestavený rozpočet. Není zde stabilní model financování,” kritizovala rozpočet vlády poslankyně za Piráty Olga Richterová.

„Lidé, kteří nejvíce potřebují naši pomoc, se stali rukojmími ministryň práce a sociálních věcí a financí. Jestliže se peníze nedostanou tam, kam mají, tak se ptáme, kdo se postará o nemohoucí babičky a lidi se zdravotním postižením,” uvedla senátorka za lidovce Šárka Jelínková na tiskové konferenci ve Sněmovně.

„Věřím, že schůze problémy jasně pojmenuje a vláda najde řešení. Je tristní, když žijeme v době, kdy vláda rozhazuje na jednu či druhou stranu, a nemáme peníze na ty, kteří je potřebují,” dodal Gazdík.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) je třeba se o věci nejdříve pobavit společně u jednoho stolu. Je podle ní třeba připravit analýzu a úhradovou vyhlášku.

Dotacemi pro Penam se už baví uživatelé na sociálních sítích.

Reklama

Výběr článků

Načítám