Hlavní obsah

ODS si už namlouvá lidovce do příští koalice

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební výsledky do Evropského parlamentu oživily otázku užší spolupráce středopravicových stran vůči ANO. Ovoce přineslo volební spojení TOP 09 a STAN a o spolupráci mluví také lídři ODS a KDU-ČSL.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva v popředí předsedové ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Marek Výborný, uprostřed místopředseda Pirátů Michal Kočí

Článek

Vysoce postavený člen ODS, který si nepřál zveřejnit své jméno, Právu v pondělí řekl, že námluvy ODS s lidovci jsou v plném proudu, ve hře je spolupráce nejen v krajských volbách v příštím roce, ale i ve sněmovních volbách v roce 2021.

„Chceme se s nimi domluvit, abychom kandidovali společně, a pracujeme na tom už delší dobu,“ řekl Právu. „KDU-ČSL má k ODS nejblíž a lidovcům se vymstívá, když kandidují například se zelenými, jsou potom pro své voliče nečitelní. Mrzí nás, že se nepodařilo postavit společnou kandidátku v komunálních volbách v Praze,“ dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do Evropského parlamentu ve srovnání s volbami v roce 2014

Koalice ODS a KDU-ČSL by ve sněmovních volbách, kde se na rozdíl od eurovoleb pětiprocentní klauzule sčítá, musela získat aspoň deset procent. Právě na tom v minulých volbách zkrachovaly plány na koalici lidovců a STAN, neboť KDU-ČSL se zalekla průzkumů.

Budeme přemýšlet, jak nejlépe využít výsledku opozičních stran v krajských i parlamentních volbách.
předseda ODS Petr Fiala

„Koalice ODS a lidovců by získala deset procent bez potíží. Hraje nám do karet i to, že šéfem KDU se stal Marek Výborný, který je spojení obou stran nakloněn,“ dodal zdroj z ODS.

Šéf ODS Petr Fiala po vyhlášení výsledků eurovoleb řekl, že by se protibabišovská opozice měla spojit. „Jsme připraveni bavit se o různých formách spolupráce. Budeme přemýšlet, jak nejlépe využít výsledku opozičních stran v krajských i parlamentních volbách,“ řekl.

Místopředseda ODS Miloš Vystrčil Právu sdělil, že si takové spojení představit umí. „Obecně jsme spolupráci stran od středu napravo nakloněni. Je to ve stadiu úvah,“ dodal.

Poslanec ODS Marek Benda Právu sdělil: „V komunálních volbách jsme o spojení s KDU-ČSL výrazně uvažovali, nevyšlo to z personálních důvodů. Lidovce pokládám za jednoho z nejpřirozenějších partnerů ODS, ale obě jsou to velké strany s početnou základnou, mnohdy si konkurující. Nedá se to vynutit násilím.“

Ve hře podle něj může být i barevnější koalice. „Po eurovolbách máme jistotu, že si můžeme dovolit jít do větší koalice, která by mohla překročit patnáct, dvacet procent,“ řekl.

"Potlačit ego"

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek v pondělí Právu řekl, že je potřeba spojovat síly a nabídnout silnou konzervativní proevropskou politiku. „Spojení TOP 09 a STAN se zúročilo. Hledat formy spolupráce je lepší než tříštit spektrum projekty bez perspektivy, které oslabují demokratické strany. Je potřeba slevit z vlastního ega a pracovat ve prospěch ČR,“ dodal.

Balonky k lidovcům vypouštěl šéf ODS Petr Fiala už v březnu na jejich sjezdu. „Naše hlavní ambice musí být otočit ČR správným směrem. Do tohoto zápasu bychom měli jít v co nejužší spolupráci a měli bychom zvítězit,“ vyzval tehdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám