Hlavní obsah

Rozvodněné řeky zatopily domy na Vsetínsku, v noci má dál pršet

• Aktualizováno

Vydatné srážky začaly ve středu odpoledne zvedat hladiny menších toků. Senice v Ústí na Vsetínsku se dostala na třetí stupeň povodňové aktivity (SPA) a zatopila deset domů. Na třetím stupni je i Lutoninka ve Vizovicích, Vsetínská Bečva v Jarcové a Velička ve Velké nad Veličkou. Několik domů je pod vodou i v Rožnově pod Radhoštěm, kde se rozlila Rožnovská Bečva. Na některých místech východní Moravy napršelo přes 40 mm srážek za šest hodin.

Povodně v Ústí na VsetínskuVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Hladina Senice dosáhla ve 16:00 výšky 315 centimetrů, třetí povodňový stupeň platí od 270 centimetrů. Běžně bývá v toku asi 80 centimetrů vody.

„U jednoho je voda po kolena, sklepy budou zatopené. Snažíme se kontaktovat majitele. Uvidíme, jak to bude dál postupovat,” citovala ČTK starostu Ústí. Voda kolem 16:00 kulminovala, podle předpokladů by měla během večera opadnout. Další vlna by pak podle starosty mohla přijít v noci nebo ráno, protože se čekají další srážky.

Do 17 hodin se počet výjezdů hasičů ve Zlínském kraji zvýšil na devadesát. „Nejvíce zásahů jsme zaznamenali na Vsetínsku, nejčastěji teď hasiči jezdí čerpat vodu ze zatopených sklepů a dalších míst,“ sdělil mluvčí HZS Zlínského kraje Roman Žemlička. „Postupně přestává pršet,“ dodal mluvčí.

BEZ KOMENTÁŘE: Voda na silnici do VsetínaVideo: Aleš Fuksa, Právo

Během dne měli hasiči 140 výjezdů. „Většina z nich byla kvůli vodě na Vsetínsku, řekla večer Novinkám mluvčí hasičů Lucie Javoříková. Podle ní se situace pozdě odpoledne začala uklidňovat s tím, jak přestalo pršet.

Ze severu ale přichází další oblačnost a s ní další deště.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Rozvodněná řeka Dřevnice ve Zlíně

Ve Vizovicích, ač tam také platí třetí stupeň, se voda do objektů nedostala. Hladina, která má běžně asi 20 centimetrů, se dostala až na 140 centimetrů.

Podobná situace je ve Velké nad Veličkou, kde řeka také vystoupila na třetí stupeň, zůstala ale v korytě.

BEZ KOMENTÁŘE: Potok Lutoninka ve Vizovicích vystoupal na třetí stupeňVideo: Aleš Fuksa, Právo

Podle informací Povodí Moravy byly na třetím stupni povodňové aktivity i Juhyně v Rajnochovicích a Brumovka v Broumově. Hladiny tam ale v podvečer klesly na druhé stupně.

„Na třetí povodňový stupeň se dostala ve 14 hodin řeka Jičínka na Novojičínsku, za chvíli ale spadla na druhý stupeň. Dalších pět toků je na prvním povodňovém stupni a situace se uklidňuje,“ řekla ve středu odpoledne Právu mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Lidé sledující stoupající Lutoninku ve Vizovicích

Na velkou vodu se připravují i vodohospodáři. „Naše nádrže jsou připraveny zachytit či transformovat případné povodňové průtoky, retenční prostory jsou na všech nádržích volné a hladinu zásobních prostor upravujeme dle aktuální situace a předpovědi,“ uvedl ve středu generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák s tím, že v úterý odpoledne byla z preventivních důvodů otevřena spodní výpust na vodním díle Karolinka.

Zásobní prostory mají připravené i nádrže v povodí Odry. „Pouze na nádrži Žermanice je hladina vyšší z důvodu povolené mimořádné manipulace, avšak dochází k jejímu snižování na úroveň maximální zásobní hladiny,” uvedli vodohospodáři.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zaplavená ulice ve Vizovicích

Rozvodnit se mohou zejména menší toky

V povodí okrajových přítoků Odry očekávají vodohospodáři překročení 3. SPA na řece Bělé v Jeseníku a v Mikulovicích v noci ze středy na čtvrtek. Na dalších tocích v povodí Odry by se měly průtoky pohybovat na úrovních dvou až pětileté vody.

„Vzhledem k aktuálnímu nasycenému stavu povodí (Odry) a možnosti výskytu místy vydatnějších přívalových srážek může dojít k rozvodnění menších toků a k ohrožení usedlostí ležících v blízkosti vodních koryt toků,” upozornili vodohospodáři.

„V oblasti Jeseníků lze předpokládat s ohledem na předpověď dosažení 2. stupně povodňové aktivity na přítocích horní Moravy a samotném toku Moravy až po profil Moravičany. V Olomouci, kde probíhá stavba protipovodňové ochrany, však nepředpokládáme žádné komplikace,“ dodal k situaci v povodí Moravy Gargulák.

V Olomouckém kraji měli hasiči ve středu kvůli vodě en minimum zásahů. Ve Starém Městě na Šumpersku řešili částečné zatopení komunikace na ulici Fučíkova. V České Vsi na Jesenicku odčerpali vodu z domů. „Natekla do nich voda z polí,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Profesionální jednotka ze stanice v Jeseníku podle něj připravila pro případné využití zásoby pytlů s pískem. V Rapotíně na Šumpersku hasiči okolo řeky Desné postavili proti vodě zátaras z pytlů s pískem.

Hasiči řešili zatopené sklepy

V Moravskoslezském kraji hasiči vyjížděli kvůli čerpání vody ve sklepech či v garážích od úterý do středečních 14 hodin ve více než šedesáti případech, a to hlavně na Opavsku.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Lutoninka ve Vizovicích na Zlínsku.

„Ojedinělý noční zásah hasičů kvůli srážkám v noci z úterý na středu byl zaznamenán v obci Chabičov, kam se přes rozestavěné a odtravněné stavební parcely přivalila voda z polí na novou asfaltovou cestu. Hasiči zde ve spolupráci se starostou obce položili 50 pytlů s pískem,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Ve Zlínském kraji vyjížděli hasiči po dešti k více než čtyřiceti případům čerpání vody ze sklepů, čistění propustků a podobně. „Výjezdy jsme zaznamenali hlavně na Vsetínsku a v okolí Valašských Klobouk na Zlínsku,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Roman Žemlička.

Na Frýdlantsku již hladiny poklesly

V Libereckém kraji byla v souvislosti se středečním extrémním množstvím srážek nejvážnější situace v oblasti mezi Frýdlantským výběžkem a Jizerskými horami. Déšť především rapidně zvýšil průtok i hladinu vody v horské řece Smědá. Ta se v Hejnicích dostala ve středu ráno dokonce na 2. stupeň povodňové aktivity. Po zmírnění deště se ale průtok v řece ještě dopoledne vrátil na 1. stupeň.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hladina Smědé v Hejnicích v Jizerských horách

„Máme připravené pytle s pískem, ale zatím jsme je nemuseli použít. Z minulosti máme zkušenost, že voda se do některých zahrad vylévá až při třetím povodňovém stupni,“ popsal starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice).

V Orlických horách napršelo přibližně od 35 do 60 litrů vody na metr čtverečný. Například hladina Divoké Orlice v Orlickém Záhoří stoupla více než dvojnásobně na 30 centimetrů, přičemž hladina prvního povodňového stupně je 90 centimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám