Hlavní obsah

Desetitisíce demonstrantů vyzvaly Benešovou i Babiše k demisi. Ať si založí stranu, vzkázal premiér

Aktualizováno

Padesát tisíc lidi přišlo v úterý podle odhadů protestovat na Václavské náměstí v Praze proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) a premiéru Andreji Babišovi (ANO). Babiš organizátorům, kteří oba politiky vyzvali na závěr akce k demisi, vzkázal, že by si ke změně poměrů měli založit vlastní stranu.

Záznam: Demonstrace za demisi ministryně spravedlnostiVideo: Novinky.cz/ ČTK

 
Článek

„Tohle už nelze přehlédnout, požadujeme demisi Marie Benešové, požadujeme demisi Andreje Babiše, požadujeme splnění sedmi podmínek za nezávislou justici (více o požadavcích zde) a vyzýváme Andreje Babiše k veřejné debatě,“ končili organizátoři demonstraci.

Předseda spolku Mikuláš Minář už v průběhu akce pozval Babiše do televizní debaty. „Vyzýváme vás, obhajte své kontroverzní kroky veřejně, přestaňte mlžit a postavte se mi jako chlap v televizní debatě,“ uvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí. Na snímku organizátor Mikuláš Minář

Pokud v ní Babiš nedokáže, že protesty nemají racionální základ, mají demonstrace pokračovat i v dalších týdnech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí

Babiš pro Právo reagoval slovy, že lidé mají právo demonstrovat a vyjadřovat svůj názor. „Máme zaplaťpánbůh demokracii. Nevidím ale jediný důvod, proč bych měl reagovat na výzvy pana Mináře. Využívá demonstrace ke svému vlastnímu zviditelnění. Dokonce mi od něj pravidelně chodí smsky v různých nočních hodinách, které jsou polovýhrůžné,“ napsal Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí. Na snímku zleva herci Jiří Macháček, Aňa Geislerová, Pavel Liška, Martha Issová a Lenka Krobotová

„Doporučuji mu, ať si založí politickou stranu nebo hnuti a utká se o přízeň voličů ve svobodných demokratických volbách. To je totiž legitimní prostředek, jak může změnit poměry ve společnosti, se kterými je očividně nespokojen,“ dodal premiér.

Pořadatelé: 50 tisíc lidí

Jedná se už o čtvrté kolo protestů, v minulých týdnech se jich v metropoli i v dalších městech po celé České republice účastnily desetitisíce lidí. I když je protest motivovaný především obavami o nezávislost justice, zčásti byl namířen vysloveně proti osobě premiéra.

Foto: Mapy.cz

Václavské náměstí v Praze. Červeně je vyznačena oblast, kterou zabral dav lidí protestujících

Lidé na Václavském náměstí za pískotu provolávali hesla jako „Babiše do koše“, „Je to zloděj“, „Demisi“ a podobně.

Organizátoři ze spolku Milion chvilek pro demokracii odhadli podle pořízených fotografií počet demonstrantů na 50 tisíc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí

K demonstrantům promluvili například pražský biskup Václav Malý, zpěvák Tomáš Klus či bývalý hokejista Dominik Hašek. Někdejší reprezentační brankář kritizoval Babišovu evidenci u komunistické Státní bezpečnosti (StB), proti níž se politik zatím neúspěšně brání.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek hovoří na demonstraci na Václavském náměstí

„V čele vlády stojí nejen trestně stíhaný člověk, ale především bývalý agent StB. Člověk, který se za bývalého režimu upsal ďáblu, aby z toho měl osobní prospěch,“ prohlásil.

Foto: Právo

Zaplněné Václavské náměstí

Na náměstí vystoupili také třeba herci Jiří Macháček, Pavel Liška či Martha Issová, socioložka Jiřina Šiklová nebo písničkář Honza Nedvěd.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí. Na snímku písničkář Jan Nedvěd

Přesun na Václavák

V předchozích třech týdnech se demonstrace v Praze – kde byly nejpočetnější – konaly v pondělí a vrcholily na Staroměstském náměstí. Z kapacitních důvodů a také kvůli symbolice nyní spolek vybral za místo protestu Václavské náměstí.

Foto: Novinky

Minulý týden se protestu v Praze účastnilo odhadem přes 20 tisíc lidí, v regionech pak byly akce menší – přišly stovky nebo jednotky tisíc demonstrantů.

Před začátkem úterní akce v metropoli organizátoři očekávali, že by mohlo na Václavské náměstí dorazit mezi 40 tisíci a 50 tisíci lidmi.

První demonstrace se konala 29. dubna. Impulsem pro ni byla demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO), který úmysl rezignovat oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, kde je mezi obviněnými z dotačního podvodu i premiér Andrej Babiš.

Záznam: Demonstrace na Staroměstském náměstíVideo: Novinky.cz/ ČTK

Kněžínka vystřídala poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici, bývalá nejvyšší státní zástupkyně a také bývalá ministryně spravedlnosti z Rusnokovy vlády Marie Benešová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám