Hlavní obsah

Kabinet přijal novelu, která má zabránit dvojí kvalitě potravin

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda v pondělí schválila novelu zákona z pera ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), která má zabránit dvojí kvalitě potravin. Kabinet zároveň schválil novelu zákona o ochraně spotřebitele, kterou připravil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Obchodníkům, kteří budou prodávat šizené potraviny a zboží, bude hrozit pokuta až 50 milionů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Článek

Vláda na pondělním jednání schválila novely zákonů, které řeší problematiku dvojí kvality potravin a dalšího zboží. Na Twitteru to uvedl úřad vlády.

Novela zakáže, aby se v Česku prodávaly potraviny, které mají stejné obaly jako potraviny v zahraničí, ale kvalita je rozdílná.

Za porušení bude obchodníkům hrozit až 50milionová pokuta.

„Cílem je zavést férové zacházení, lidé budou mít možnost vybrat si stejně kvalitní výrobky jako na západ od našich hranic,“ řekl v pondělí ministr zemědělství Toman. „Zakazujeme, aby se prodávalo stejné zboží ve stejném obalu s různým obsahem v České republice,“ dodal ministr.

Na dodržování zákazu bude po konzultacích se zahraničními inspektory dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která bude moci uložit pokutu až do výše 50 milionů korun.

Prací prášek i kosmetika

Podobná pravidla budou platit také u dalšího zboží, stanoví to schválená novela zákona o ochraně spotřebitele.

„Dvojí kvalitu řešíme pro veškeré zboží, týká se to i drogerie a pracích prášků. Je to velmi podobné jako u zákona o potravinách. Nebude se jednat o potlačení dvojí kvality, ale pokud bude dvojí kvalita, musí to být zásadně odděleno,” uvedl Havlíček.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR nicméně požaduje, aby odpovědnost za nabízení různých variant potravin pod stejným obalem byla na výrobci, nikoliv na obchodníkovi.

Strany se předhánějí, kdo s tématem přišel

Dvojí kvalita potravin se stala jedním z témat voleb do Evropského parlamentu. Většina stran se dohaduje, kdo s tím přišel jako první a kdo za zákaz dvojí kvality nejvíc bojuje.

„ČSSD se tomu věnuje dlouhodobě, byla to především europoslankyně Olga Sehnalová, která z toho udělala celoevropské téma. K tématu se teď před volbami najednou hlásí všichni,“ stěžoval si na pondělní konferenci šéf soc. dem. Jan Hamáček.

Se zástupci obchodních řetězců i nadnárodních výrobců se sešel premiér Andrej Babiš (ANO), řešili právě dvojí kvalitu potravin.

Při zahájení kampaně do evropských voleb premiér prohlásil: „Jsme skutečně popelnicí Evropy. V Evropě si myslí, že žijeme na kokosových palmách, že jsme méněcenní občané. Co se děje ve výrobě potravin, je skutečný skandál,“ prohlásil a postěžoval si, že někde mají děti čokoládu s vyšším obsahem tuku a cukru než děti z jiných zemí, ač se jedná o stejnou značku.

Zásluhu si ale přivlastňují i lidovci. Šéf KDU-ČSL Marek Výborný Novinkám začátkem května řekl, že debata byla aktivně zahájena díky lidoveckému exministru zemědělství Marianu Jurečkovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám