„Jedná se o typ salmonely (bakterie, která vyvolává průjmové onemocnění), který se v České republice vyskytuje jen zřídka,” uvedla ředitelka protiepidemického odboru Olga Štorkánová.

Hygienikům se zatím nepodařilo zjistit, odkud nákaza pochází, ani způsob přenosu.

„Proběhlo intenzívní pátrání po zdroji nákazy a cestě přenosu, včetně kontroly provozovny rychlého občerstvení v Ústí nad Labem a odběru vzorků podezřelých potravin k laboratornímu vyšetření,” doplnila Štorkánová.

Salmonely jsou střevní bakterie, které vstupují do organismu ústy s potravou nebo vodou. Většina druhů během 8-10 hodin způsobuje postiženému nevolnost zvracení střevní potíže se silnými průjmy, bolesti hlavy, bolestí břicha a teplotu, která může dosahovat 39 - 40 stupňů Celsia.

Salmonely v zažívacím traktu přežívají dlouho a mohou být vylučovány ještě tři až šest týdnů po onemocnění. V té době tak mohou způsobit nákazu dalších osob. Nezbytná je proto důkladná hygiena.

Člověk se nejsnáze nakazí konzumací potravin, které jsou nedostatečně tepelně zpracované.