Hlavní obsah

V Ústí nad Labem se objevila vzácná salmonela hadar. Není jasné odkud

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem se v minulém týdnu u čtyř osob objevila salmonela hadar, což je typ salmonely, která se v České republice běžně nevyskytuje. O výskytu onemocnění informovala krajská hygienická stanice.

Foto: Profimedia.cz

Mikroskopické zobrazení bakterie salmonely

Článek

„Jedná se o typ salmonely (bakterie, která vyvolává průjmové onemocnění), který se v České republice vyskytuje jen zřídka,” uvedla ředitelka protiepidemického odboru Olga Štorkánová.

Hygienikům se zatím nepodařilo zjistit, odkud nákaza pochází, ani způsob přenosu.

„Proběhlo intenzívní pátrání po zdroji nákazy a cestě přenosu, včetně kontroly provozovny rychlého občerstvení v Ústí nad Labem a odběru vzorků podezřelých potravin k laboratornímu vyšetření,” doplnila Štorkánová.

Salmonely jsou střevní bakterie, které vstupují do organismu ústy s potravou nebo vodou. Většina druhů během 8-10 hodin způsobuje postiženému nevolnost zvracení střevní potíže se silnými průjmy, bolesti hlavy, bolestí břicha a teplotu, která může dosahovat 39 - 40 stupňů Celsia.

Salmonely v zažívacím traktu přežívají dlouho a mohou být vylučovány ještě tři až šest týdnů po onemocnění. V té době tak mohou způsobit nákazu dalších osob. Nezbytná je proto důkladná hygiena.

Člověk se nejsnáze nakazí konzumací potravin, které jsou nedostatečně tepelně zpracované.

Reklama

Výběr článků

Načítám