Hlavní obsah

Analýza Benešové je podle Pirátů nezvěstná jako Peroutkův článek

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku si lze objednat trestní stíhání, prohlásili jak prezident Miloš Zeman, tak premiér Andrej Babiš (ANO). Oba to uvedli na základě dokumentu, který měla vypracovat současná ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Dokument ale nikdo nezveřejnil, nemá ho ani Hrad, ani ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Michálek

Článek

Na analýzu se chce nové ministryně spravedlnosti ptát během čtvrtečních interpelací šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

„Analýza vypracovaná paní ministryní je nezvěstná. Ministerstvo spravedlnosti na mou žádost odpovědělo, že takovou analýzou nedisponuje. Analýzu nemá k dispozici ani Kancelář prezidenta republiky,“ uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci ve Sněmovně Michálek.

„Nevím, proč se ji snaží ukrýt před poslanci. Vypadá to, že je nezvěstná, stejně jako byl Peroutkův článek,“ dodal.

Ministerstvo: Je to posudek, ne analýza

Ministerstvo spravedlnosti Novinkám potvrdilo, že dokument nemá. Mluvčí Vladimír Řepka podotkl, že se nejedná o analýzu, ale oponentní posudek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

„Co se týče oponentního posudku, tak k němu lze říct, že to nebyla analýza, jak je možné v ČR objednat trestní stíhání, ale souhrn informací, který se věnoval probaci, mediaci, vězeňství a byly v ní zmíněny dvě kauzy Beretta a Neograph,“ konstatoval mluvčí. Ministryně Benešová prý více řekne ve čtvrtek během interpelací.

Jsou to předvolební aktivity, ohradil se Hrad

Oponentní posudek nemá ani Hrad. „Na aktivity pana poslance Michálka, které jsou spojeny s předvolební akcí Milion chvilek nenávisti, vůbec nebudu reagovat,“ napsal Novinkám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček s odkazem na demonstrace proti ministryně Benešové, které organizuje spolek Milion chvilek pro demokracii.

Později Ovčáček doplnil, že prezident do posudku nahlédl na schůzce expertního týmu prezidenta republiky, ale nedisponuje jím.

Z dokumentu přitom kromě prezidenta citoval i premiér Babiš, když Sněmovna vloni v lednu hlasovala o jeho vydání k trestnímu stíhání. Premiér na otázku Novinek, zda má „analýzu“ k dispozici, nereagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám